Vraag:
zondag, 13 juli 2003

Mijn zoontje van 8 is 's nachts nog niet zindelijk. We gebruiken luiers, maar zijn bed is toch nog regelmatig nat. Is er ook speciaal beddengoed verkrijgbaar waarmee het matras droog kan blijven?

Antwoord:
vrijdag, 18 juli 2003

U kunt kiezen voor wasbare onderleggers. De firma Laprolan in Beuningen telnr: 024 6777800 heeft goede kwaliteit. Ook de firma Comfor Med heeft wasbare onderleggers.telnr: 0164 687227. Dit wordt alleen vergoed bij een machtiging van een specialist, anders moet u het zelf betalen, maar is uiteindelijk goedkoper dan luiers.
U kunt ook denken aan andere luiers. Er zijn grote luiers in verschillende maten en merken. De meest gebruikte merken zijn: Depend, Tena en Attends. Zij hebben maten: extra small tot extra large. Eventueel met extra inleggers. Het is handig om een proef pakket op te vragen, zo kunt u beoordelen of de maat goed is en of de luier bevalt. Er zijn apotheken die speciale voorlichting geven. Vraagt u maar eens bij de apotheek in de buurt. U kunt ook kijken op de site www.incontinentie.net
Tenslotte zou u zoontje bij de groep bedplasssers kunnen horen die extreem veel urine aanmaakt ís nachts. U zou de luier eens kunnen wegen í s morgens. U moet dan wel het gewicht van de lege luier eraf trekken. Dan weet u hoeveel hij plast. Wanneer dat extreem veel is >350 cc dan zou u kunnen overwegen om aan de huisarts te vragen of hij eens Desmopressine (Minrin) kan proberen.
Desmopressine is een hormoon welke het lichaam zelf aan maakt en die er voor zorgt dat de urine productie ís nachts minder is dan overdag. Wanneer uw zoontje te weinig van dit hormoon aanmaakt kan het zijn dat hij zoveel urine produceert Ďs nachts, dat de blaas het niet redt en hij er eigenlijk ís nachts een keer uit moet. Wanneer hij daar niet wakker van wordt, plast hij in bed. Dit zelfde is het geval wanneer de blaas aan de kleine kant is en de urineproductie teveel is voor de blaasinhoud, dit alles in combinatie met moeilijke wekbaarheid. Minrin kan dan helpen om makkelijker droog te worden.
Deze medicijnen geven weinig bijwerkingen en kunt u alleen via de huisarts krijgen.Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag