Vraag:
zondag, 13 juli 2003

hallo...

ik heb een zoon en een dochter van allebei 9jaar (tweeling)
zij hebben allebei regelmatig ook nog een nat bed.
Ik maar me er niet veel zorger over omdat ikzelf ook tot mij 8ste vaak niet droog wakker werd, maar ben mijn kinderen begin ik rare dingen te zien.
ze hebben steeds vaker een nat bed en ook vaker precies op dezelfde dag.
hoewel bijde als sinds hun 2jaar en 9maanden en de ander 3 jaar zindelijk zijn.
Zijn ze beide opeens met een natte broek uit school gekomen "mij word dan verteld dat ze het op de fiets niet meer kon houden en daarom een ongelukje had.
ook tijdens het opruimen vind ik wel eens een natte broek in de kast liggen.
en tot mijn grote verbazing zijn ze op sits van internet geweest met verhalen en foto's van mensen met een nat bed of broek.
Mensen die het voor hun plezier in hun broek hebben gedaan.

het bedplassen is mijn grootste zorg niet meer maar ik ben bang dat ze het beide zo niet een van hun leuk vind om nat te zijn.
heeft u hier meer ervaring mee, ik zou er graag snel informatie over willen.

Moet ik eens met mijn kinderen gaan praten wat hun genot hierin is.

Antwoord:
vrijdag, 18 juli 2003

Over het algemeen vinden kinderen het heel vervelend om nat te zijn. Er is een hele kleine groep die het doet omdat ze het prettig vinden. Dit is dan ook geen broek of bedplassen maar een psychologisch probleem. Dit probleem is niet iets wat op onze site behandeld wordt. In uw geval zou ik in de eerste plaats uitgaan van een broek/bedplasprobleem en kijken hoe vaak het voor komt. Is er soms sprake van een blaasontsteking en hoe is het plaspatroon overdag.
Mijn advies is dan ook om even na te gaan of zij overdag:
1. Voldoende drinken 1,5 liter.
2. Regelmatig, elke dag goed poepen
3. 6-7 keer per dag gaan plassen
4. een goede urinestraal hebben
5. de plas even kunnen uitstellen
6. en grote plassen kunnen doen.

Wanneer u deze vragen met Ďjaí kunt beantwoorden dan zal er niet veel aan de hand zijn. Wanneer daar geen Ďjaí op gezegd kan worden dan kunt u zelf proberen om het te verbeteren of het bespreken met de huisarts.
Wanneer het plaspatroon overdag normaal is dan kunt u ze ís avonds een keer wekken om te kijken of dat verbetering geeft.
Wanneer u het gevoel heeft dat ze expres in de broek plassen dan zou ik het bespreekbaar proberen te maken. Zonodig schakelt u de huisarts in voor verdere begeleiding van een psycholoog. Ik hoop dat u eruit komt .Veel succes


Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag