Vraag:
dinsdag, 15 juli 2003

Beste kennis centrum
Mijn dochter van 10 heeft 2,5 jaar geleden een accute nierbekkenontsteking gehad, waarmee ze 2 weken in het ziekenhuis heeft gelegen.
Daarna zijn er vele onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat ze een litteken op haar nier heeft, reflux aan de beide kanten, en een te kleine blaas. Ze heeft blaastraining gehad, maar ze schijnt haar spieren goed te kunnen gebruiken. Daarna zijn we met oxibutenine begonnen, maar daar werd ze veel te moe en lusteloos van, hierna kwam detrusitol en die bleek niet effectief ook van deze bijwerkingen had zij veel last.
Nu zijn wij voor haar "gedrag" bij een kinderpsycholoog geweest die een vermoeden heeft van aan autisme verwante problemen.
Zou dat de reden kunnen zijn dat zij niet goed tegen de medicijnen kan en zou dit ook een reden kunnen zijn voor haar bed en broekplassen.
alvast bedankt
groetjes carla

Antwoord:
vrijdag, 18 juli 2003

Het probleem dat u beschrijft is eigenlijk geen bedplasprobleem en hoort in die zin niet echt thuis op onze site. Het gaat om een complex van blaasproblemen in combinatie met een gedragsprobleem. Het hoofdprobleem is de incontinentie overdag op basis van infectie problemen in het verleden. Het bedplassen is hoogst waarschijnlijk het gevolg van de kleine blaascapaciteit. Kinderen die veel urineweginfecties hebben doorgemaakt hebben vaak een kramperige blaasspier en een stugge blaasspier die niet zo rekbaar is, waardoor ze de plas moeilijk op kunnen houden. Door de vele moeite die ze ervoor moeten doen kunnen zij het niet goed volhouden en geven het op om op te letten wat ze voelen en soms voelen zij het ook niet goed. Er zijn speciale trainingen voor deze blaasproblematiek maar dan moet u wel in een gespecialiseerd centrum zijn. De ziekenhuizen die veel ervaring hebben met kinderen die overdag nat zijn, dat zijn de Academische ziekenhuizen in Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en ook het ziekenhuizen in Meppel en Deventer en Den Bosch hebben ervaring op dit gebied.
Het kan wel zijn dat kinderen met gedragstoornissen meer moeite hebben een trainingsprogramma op te volgen, maar uiteindelijk kunnen ze bijna allemaal door trainen droog worden.
De medicijnen die u noemt kunnen bijwerkingen hebben en dit hangt, zover ik weet, niet samen met het feit dat zij gedragsproblemen heeft.
Ik hoop dat u eruit komt. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag