Vraag:
woensdag, 16 juli 2003

Ik ben een moeder van 3 kinderen. Onze oudste dochter is 9,5 jaar. En ze plast bijna iedere avond in bed. Trouwens net als ons 7 jarig dochtertje.

Zelf heb ik ook tot mijn 12e in mijn bed geplast, dus weet uit ervaring hoe vervelend het is. Nu vertelde mijn moeder laatst, dat zij voor ons (mij en mijn broertje)een vergoeding kreeg voor bedplassende kinderen. Omdatje spillen sneller slijten, Zoals lakens, dekbedden en matrassen. EN nog niet gesproken over de overuren die onze wasmachine maakt.

Dus ben benieuwd of dat nog steeds zo is???/

Groetjes,
Wendy

Antwoord:
vrijdag, 18 juli 2003

Vroeger was het makkelijker om een vergoeding te krijgen dan tegenwoordig. Kinderen boven de 7 jaar kunnen bij sommige verzekeringen (afhankelijk van het pakket) een luier vergoeding krijgen, maar daar is wel een machtiging van de specialist voor nodig. De vergoedingen van matras, lakens en bewassingskosten lopen meestal via het AWBZ. Dit kan alleen wanneer daar voldoende indicatie voor is. (bijvoorbeeld een laag inkomen of uitkering). Ook voor deze vergoeding is vaak een verklaring nodig van de specialist die moet beschrijven dat er op dit moment (meestal voor de periode van een jaar) geen andere oplossing is. Het is mij niet bekend waar u die moet aanvragen. Meestal lopen dit soort aanvragen via maatschappelijk werk of via de sociale dienst. Ik hoop dat u er verder mee komt.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag