Vraag:
zondag, 20 juli 2003

Hallo beantwoorder,

Hoelang kun je achter elkaar desmopressine gebruiken?
Gaat het bedplassen hier echt van over of is het alleen een tijdelijke oplossing?
Is desmopressine niet schadelijk als je het lange tijd gebruikt?
Normale neussprays mag je maar heel kort gebruiken. Tast de desmopressinespray niet je neus en wat daar allemaal mee in verbinding staat aan als je het langer gebruikt?
Wat zijn de bijwerkingen van de tabletten en de neusspray?
Is desmopressine zo op recept verkrijgbaar? En wordt het door de verzekeringen meestal vergoed?

Alvast bedankt.

Antwoord:
maandag, 21 juli 2003

U heeft veel vragen over desmopressine. Ik weet echter niet of het om gebruik van een volwassene gaat of een kind. In het algemeen daarom het volgende:
1. Desmopressine kun je zonder problemen langere tijd gebruiken. Er zijn mensen die een diabetes insipidus hebben, dat wil zeggen, dat zij een te kort hebben aan een hormoon die de vochthuishouding regelt. Daardoor plassen zij soms 6-7 liter per dag. Deze patienten gebruiken hun hele leven Desmopressine. Voor bedplassers wordt het alleen 's nachts gegeven. Een deel van de bedplassers zijn droog met gebruik van Desmopressine, omdat zij dan 's nachts minder urine aanmaken waardoor zij de nacht goed kunnen overbruggen. Uit onderzoek is gebleken dat Desmopressine ofwel Minrin weinig bijwerkingen geeft. De neusspray geeft wel wat bijwerkingen, omdat de spray de neusslijmvliezen kan irriteren. Inmiddels kun je ook voor kinderen Minrin in tablet vorm krijgen. Het is wel belangrijk dat bij Minrin gebruik 's nachts, in de avond niet veel meer gedronken wordt. Wanneer je dat wel zou doen, dan houdt het lichaam teveel vocht vast en dat kan in een extreem geval wel gevaarlijk zijn. Wanneer je slechts 1-2 bekers drinkt 's avonds dan kan dat geen kwaad. In het verleden werd Minrin alleen voor kortere periode gebruikt met de gedachten dat kinderen toch zelf moeten leren wakker worden of middels gedragstherapeutische manieren droog moeten kunnen worden. Zij zijn dan niet afhankelijk van medicijnen. Dit geldt nog steeds, echter in sommige omstandigheden kan het zijn dat Minrin langer gegeven wordt. Bijvoorbeeld wanneer kinderen geen baat hebben bij andere therapieen en bij het gebruik van Minrin wel droog blijven. Na een periode van enkele maanden wordt dan een stop periode ingebouwd om te kijken of het lichaam de gewoonte om droog te slapen heeft overgenomen.
Desmopressine kunt u alleen op recept krijgen bij de apotheek en wordt door de verzekering vergoed. Ik hoop dat u antwoord heeft op al uw vragen.

met vriendelijke groet

Marianne Vijvereberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag