Vraag:
dinsdag, 22 juli 2003

mijn zoon van bijna 7 jaar plast nachts in bed ook al wordt hij avonds om 22.30 nog gewekt en heeft dan goed geplast.
hij heeft in de nacht dan toch nog geplast maar zegt,niks tegen ons .
hij gaat ook ochtens vroeg gewoonplassen en ook heeft hij dan een natte onderbroek en bed .
Hij gaat gewoon weer terug in bed. en als je even later aan hem vraagt waarom kom je dan niet bij ons kan hij geen goed antwoord geven.Het wisselend zo bij hem dan is hij tijden droog en dan weer niet. Wij zijn schipper dus hij zit ook op een internaat ook daar gebeurt het regelmatig,maar ook daart verbergt hij het hij zegt niks,ook al is zijn bed vies.wij zouden graag willen weten wat we hier aan kunnen doen.

groetjes van De Fam H.Boonstra

Antwoord:
dinsdag, 22 juli 2003

Uw zoontje vindt het waarschijnlijk wel heel vervelend dat hij nat is. Hij begrijpt echter niet hoe het kan en hij weet ook niet hoe hij het moet oplossen. Als reactie en als een soort overlevingsmechanisme gaat hij het probleem negeren en doen alsof het niet bestaat, met onbewuste idee; "als ik er niet op let heb ik er ook geen last van". U kunt het beste met uw zoontje bespreken dat hij niets aan het bedplassen kan doen. Dat er kinderen zijn die niet wakker worden van de seintjes van de blaas. U kunt met hem afspreken dat het niet erg is maar dat hij probeert om het even te komen zeggen.
U kunt ook proberen of nog een keer extra wekken resultaat geeft. U kunt hem dan het beste wekken 1,5 uur na slapen gaan en 1 uur daarna nog eens. Wanneer het niet helpt kunt u ermee stoppen en in een rustige periode wanneer hij er zelf aan toe is de plaswekker proberen. Sommige kinderen kunnen dat op de leeftijd van 6,7 of 8 jaar. Informatie hierover vindt u op de site. Ik wens u veel succes.

met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag