Vraag:
woensdag, 30 juli 2003

Ik ben een meisje van 24 die nog steeds in haar bed plast. Ik heb al verschillende trainingen en dergelijke gehad die allemaal maar tijdelijk of helemaal geen resultaat hadden. Nu ik samenwoon en mijn vriend mij een uur later wakker maakt gaat het inprincipe goed. Behalve als ik ongesteld moet worden, ik kan de klok er op gelijk zetten ben ik 4 nachten achter elkaar nat (ook al wordt ik dus wakker gemaakt) hoe kan dit en nog belangrijker wat kan ik er aan doen?

Antwoord:
woensdag, 30 juli 2003

Doordat u een uur na slapen gaan gewekt wordt en gaat plassen is het mogelijk de nacht droog te overbruggen. U maakt waarschijnlijk iets meer urine aan dan de blaascapaciteit aan kan. Door een keer extra wekken en plassen lukt het wel om droog te blijven, behalve wanneer u ongesteld wordt. Het is niet met zekerheid te zeggen maar er bestaat een kans dat u in die periode van de cyclus vaster slaapt en daardoor wordt u niet wakker van de signalen van de blaas. Door deze combinatie van oorzaken is de kans van terugval bij aanvankelijk goed resultaat groter. Eigenlijk moet je oefenen op beiden oorzaken. Extra wakker worden en plassen en de wekbaarheid verbeteren door wekbaarheidsoefening. Wakker worden is namelijk te leren. Het is niet eenvoudig maar u weet mischien wel dat wanneer u een belangrijke afspraak heeft 's morgens vroeg, slaapt u anders (bijvoorbeeld bij een sollicitatie of wanneer u 's morgens vroeg naar Schiphol moet) dan wanneer u weet dat u uit kunt slapen. Vaak wordt u al een keer wakker om te kijken hoe laat het is. De wekbaarheid is te beinvloeden maar daarvoor moet u wel voor het slapen gaan goed oefenen. In het boek "bedplassen, daar wil je vanaf" staan dergelijke oefeningen. Je vindt meer informatie over het boek op de site onder het hoofdstuk "meer lezen". Ook de Droogbedtraining, eveneens beschreven op de site onder "therapie" en daarna op "niet medicamenteus", is gericht op het verbeteren van de wekbaarheid.
Er is ook een mogelijkheid om Minrin te nemen, in de periode voor u ongesteld wordt. Dit is een medicijn die de urine productie verminderd. Wanneer u al veel gedaan hebt en begeleiding wilt dan kunt u het beste naar het incontinentiecentrum in Meppel. Daar zijn ze gespecialiseerd op het behandelen van jong volwassen bedplassers. U kunt ze eens bellen onder het telefoonnummer 0522 233850. Ik hoop dat u er verder mee komt en droog wordt.

met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag