Vraag:
donderdag, 31 juli 2003

Beste mevrouw Vijvereberg,

De vragen over desmopressine heb ik gesteld vanwege het bedplassen van onze zoon Frank.
Hij wordt in oktober 9 jaar. Iedere nacht is hij nat.
Omdat hij vreselijk moeilijk wakker te krijgen is, heeft een kinderarts Imipramine voorgeschreven. Hiermee werd hij wel makkelijker wakker te maken voor ons, maar hij werd nog steeds niet wakker van het plassen. Daarna zijn we doorgestuurd naar een orthopedagoge in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Daar is met ons gesproken over een bedplas-trainingsprogramma.
Frank heeft hieraan meegedaan. Hij is 14 dagen opgenomen in het ziekenhuis. Daar werd hij de eerste nachten 5 maal wakker gemaakt. Hij moest dan echt wakker zijn, uit het hoofd geleerde dingen opzeggen en een vooraf afgesproken wachtwoord weten.
Ook de verpleging had erg veel moeite om hem wakker te krijgen. Toen de wektijden verder uit elkaar kwamen te liggen ging het weer mis.
Hij is nu weer thuis en is iedere nacht weer nat. Hij vindt dit erg vervelend, ook omdat zijn jongere broertjes dit probleem niet hebben.
Hij durft er wel openlijk over te praten. Niet alleen met ons, maar ook met familie, vriendjes en op school. Wij vinden dat erg positief. Toch wil hij wel graag droog blijven 's nachts.
Is desmopressine een oplossing voor hem? Wij hebben zelf het idee dat hij zo vast (diep) slaapt dat hij niet merkt dat zijn blaas vol is en dat hij ook niet merkt dat hij zijn blaas leegt.
U geeft aan dat je bij desmopressinegebruik na enige maanden stopt om te kijken of het kind dan wel droog blijft. Als dit niet het geval is, begin je dan opnieuw?
Hoe lang ga je dan met zoiets door?
Mag je zomaar overgaan van 1 tablet naar 2 tabletten als het niet werkt?
Wat wordt er bedoeld met niet te veel drinken bij het gebruik van desmopressine? Voor een goede werking van de nieren is goed drinken toch een vereiste?
We hebben de situatie uitgelegd en we hopen dat u ons nog meer informatie kunt verschaffen. Bij voorbaat dank.

Sake en Marian Blaauw

Antwoord:
maandag, 4 augustus 2003

Allereerst valt op dat uw zoon Frank een hardnekkige bedplasser is met een enorm wekbaarheidsprobleem. De DroogBedtraining welke hij in Arnhem heeft gedaan in het ziekenhuis, is erop gericht de wekbaarheid te verbeteren. Dit gebeurt doordat hij voor het slapen gaan zinnetjes op moest zeggen, waarbij hij in zijn hoofd prentte, dat hij droog moest blijven en wakker moest worden van het wachtwoord. Sommige kinderen hebben niet door, hoe hard zij zich 's avonds moeten concentreren om het in de slaap te onthouden. Pas dan wordt de wekbaarheid beinvloed. Stelt u zich maar eens voor, dat u vroeg op zou moeten staan om op Shiphol te zijn, als er een vliegtuig naar een vakantiebestemming vroeg vertrekt. U slaapt dan anders, omdat u zich perse niet wilt verslapen. Onbewust is er dan een alertheid tijdens de slaap, omdat u er sterk aan gedacht heeft voor het slapen gaan. De Droogbedtraining doet appel op de zelfde alertheid. Het valt echter niet mee, om dat iedere avond te oefenen met dezelfde concentratie. Dit is mogelijk de reden dat hij teruggevallen is na de opname, omdat hij thuis die concentratie niet kon vol houden.
Uw vraag over Minrin: Minrin kan voor uw zoon een oplossing zijn. U moet dat uitproberen. Minrin doet uiteindelijk ook iets op de wekbaarheid, maar vooral iets op de urineproductie. Het kan zijn dat wanneer de urineproductie 's nachts minder is, hij niet wakker hoeft te worden en droog door kan slapen. Wanneer Minrin enige tijd met succes gebruikt is en men stopt de medicatie en de klachten komen terug kun je zelf kiezen om nog een periode Minrin te gebruiken of een andere methode te kiezen. De maximale dosering is 2x 0,2 mg maar het is altijd beter dit even met de huisarts te bespreken.
Wat betreft het drinken wordt bedoeld een uur voor het slapen gaan niet meer te drinken en in de avond uren niet overdreven veel te drinken. De reden is dat Minrin ervoor zorgt dat er in de nacht minder urine wordt aangemaakt. Het vocht wordt door het lichaam vastgehouden en de volgende dag uitgeplast. Dit mag niet te veel zijn want dan zou het kwaad kunnen. Het lichaam moet dan teveel vocht vast houden.
Hopelijk zijn al uw vragen beantwoord.

met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentiethreapeute.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag