Vraag:
zaterdag, 2 augustus 2003

Mijn kind is 7 jaar.
Mijn vraag is hoe komt het dat hij 2 maand niet in bed plast dan een week wel dan 14 dagen niet dan weer terug 3 ŗ4 dagen wel?
Wij hebben hem een tijdje 1uur 30min na slapen gaan gewekt om te plassen dat hielp ook een tijdje dan weer TERUG niet.

Antwoord:
maandag, 4 augustus 2003

Er zijn inderdaad kinderen die wisselend in bed plassen. Het valt niet altijd met zekerheid te zeggen waar dat door komt. Ik geef enkele suggesties, dan kunt u kijken of dit factoren zijn die mogelijk van toepassing zijn op uw zoon.
1. Hij slaapt wisselend vast en iets lichter, met andere woorden de wekbaarheid kan nog wel eens verschillen, misschien omdat hij een periode meer moe is. Soms slaapt hij dan zodanig dat hij signalen niet goed ervaart in zijn slaap en daardoor krijgt hij de prikkel niet door dat hij de plas ook in de slaap moet ophouden. Wanneer hij iets anders slaapt lukt dat wel. Het is dus eigenlijk een "grensgeval"
2. Het kan ook zijn dat hij een periode meer drinkt in de loop van de dag, waardoor hij 's nachts teveel urine aanmaakt dan de blaas kan hebben.
3. Onder stress of emotionele spanning raakt hij de vaardigheid kwijt, die hij eigenlijk wel had. Doordat hij letterlijk 'teveel andere dingen aan zijn hoofd heeft' lukt het hem niet om de vaardigheid vast te houden.
4. Soms kunnen we het niet echt verklaren.
De oplossing is om een een lange periode goed te trainen, zodat het lichaam went aan het feit dat hij wakker moet worden van een volle blaas. U zou hem een lange periode van enkele weken moeten wekken en de wektijd langzaam afbouwen door de tijd per avond met een kwartier te vervroegen. Zodra hij weer nat is pakt u het wekschema weer op.
U kunt ook een periode van 2 maanden met de plaswekker gaan trainen. Ook deze training heeft bij kinderen, die wisselend nat zijn, succes. Informatie over de plaswekker vindt u op de site. Veel succes.
met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag