Vraag:
maandag, 4 augustus 2003

Mijn dochtertje is bijna vijf jaar en was vanaf naar 2e jaar zindelijk zowel overdag als snachts, voordat de zomervakantie begon is ze ook weer met bedplassen begonnen, ik dacht door de spanning, nu zit ze inmiddels weer in de luiers omdat ze dus elke nacht in bed plast, ik vraag me af of ik met haar verder moet gaan of dat haar leeftijd dat nog niet toelaat, ze vind het wel zelf erg vervelend.

ze is wel een kind dat snel erg nerveus is en op spanning reageert.

Joy

Antwoord:
maandag, 4 augustus 2003

Het zou kunnen dat uw dochtertje gevoelig reageert op spanning en daardoor de vaardigheid om 's nachts droog te slapen kwijt is geraakt, omdat zij letterlijk 'teveel aan haar hoofd heeft'. Sommige kinderen gaan op die leeftijd ook anders slapen door de vele indrukken die ze overdag opdoen. Door het andere slaappatroon kunnen zij moeilijker wekbaar worden. Ze slaapt dan zodanig dat prikkels net niet meer doorkomen, ze voelt de signalen van de blaas niet waardoor zij in bedplast.
Op deze leeftijd kunt u proberen of een keer wakker maken haar helpt. De beste tijd is 1,5 uur na het slapen gaan. U kunt proberen haar goed wakker te krijgen door voor het slapen gaan een geluid met haar af te spreken, bijvoorbeeld een ratel, een fluitje, een trommel, een bromtol, een telefoon enz...Iedere avond wordt er een ander geluid gekozen. Voor het slapen gaan moet zij dat geluid ook goed inprenten en horen. Ze moet tegen zichzelf zeggen 'wanneer ik dat geluid hoor dan ga ik direct plassen'. Bij wekken laat u het geluid horen. Wanneer ze het geluid weet gaat ze plassen.
Wanneer het allemaal te moeilijk voor haar is dan zou ik wachten tot zij 6 jaar is en dan een wekmethode, zoals op de site beschreven, nogeens proberen. Ik wens u veel succes.

met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag