Vraag:
donderdag, 21 augustus 2003

Onze dochter is nu bijna 4,5 jr. en wil graag droog slapen. Ze mag van ons kiezen of ze een luier draagt of het zo wil prberen en als het fout gaat maken wij daar absoluut geen punt van. Ze was 3 toen ze overdag zindelijk was.
Het probleem is dat ze enorm vast slaapt en niet wakker wordt als ze moet plassen. Als wij haar 's avonds wakker maken om te plassen hebben we niet de indruk dat ze echt wakker is. Op uw site lazen wij dat dit juist een nadeel is.
Nu willen wij de therapie met wachtwoorden gaan uitproberen. Onze vraag is of dit zin heeft op deze leeftijd.
Overigens heb ik (moeder) zelf tot ongeveer 11 jaar last gehad van bedplassen, ook i.v.m. vast slapen. Maakt dat nog uit in de te volgen therapie?

Antwoord:
vrijdag, 22 augustus 2003

Vier en een half jaar is nog erg jong om te oefenen met wekken en een wachtwoord. U kunt proberen het wachtwoord te vervangen door een geluid. Zij moet iedere avond een ander geluid afspreken. Het moet een geluid zijn dat ze kan horen, zoals een bromtol, een ratel, een fluitje , een telefoon, muziek, etc net wat er thuis voor handen is. Zij prent het geluid voor het slapen gaan goed in het hoofd en denkt, wanneer ik dit geluid hoor word ik wakker en spring ik uit mijn bed om te plassen. Wanneer zij niet goed wakker is bij wekken maar door te gaan plassen toch droog is kunt u er rustig mee door gaan tot zij wat ouder is. Het feit dat u vroeger door de moeilijke wekbaarheid ook in bed heeft geplast is een feit, maar maakt niet uit voor de behandeling. Het is wel belangrijk dat de behandeling gericht is om de wekbaarheid te verbeteren. Nu is ze nog erg jong dus niet te veel een punt van maken.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag