Vraag:
zaterdag, 23 augustus 2003

Geachte,

In mijn kindertijd heb ik dagelijks tot mijn 11 jaar gebedwaterd,daarna af en toe tot mijn 12 jaar. Vanaf dan heb ik niets meer van problemen gehad. Tot vorige week.
Ik ben 37 jaar en ik ben vorige week opgestaan met een nat bed.U kan zich wel voortstellen hoe hart ik schrok. Als ook mijn vrouw, die tot dan nog niet op de hoogte was van mijn vroegere kindprobleempje (het was tenslotte een hoofdstuk dat afgesloten was in mijn leven).
Nu is mijn vraag: Bestaat er de kans dat ik terug begind te bedwateren en hoe komt dat?
Alvast dank bij voorbaat.
Nico

Antwoord:
vrijdag, 29 augustus 2003

Het is niet waarschijnlijk dat u weer gaat bedplassen zoals op kinderleeftijd. Ik weet niet of het een eenmalig incident is geweest of dat het recent vaker voor is gekomen. Veel volwassenen hebben wel eens een maal een nat bed ís nachts en dan is er niets aan de hand. Vaak heeft het te maken met heel vast slapen en net niet goed wakker worden terwijl je moet plassen. Ik kan mij wel voorstellen dat wanneer het bij u eenmalig is voor gekomen dat u erg geschrokken bent in verband met uw voorgeschiedenis.

Wanneer het vaker voor komt dan kan er iets anders aan de hand zijn. Allereerst is op deze leeftijd een bezoek aan de uroloog van belang om medische oorzaken uit te sluiten. Daarnaast kunt u eens proberen of het met ís avonds minder drinken en ís nachts een keer de wekker zetten de klachten verdwijnen. Dit heeft alleen zin wanneer het echt frequent voorkomt. Ik hoop dat ik u gerust hen kunnen stellen.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag