Vraag:
maandag, 25 augustus 2003

Dag mensen van de KBC,

Ik ben vader van een zoon van negen, die elke nacht in zijn bed plast. Niet leuk, voor hem, voor ons.
We hebben met de vakantie achter de rug weer wat energie om hem van zijn natte nachten af te helpen. Hij zelf is ook erg gemotiveerd om droog te gaan worden.

We hebben de indruk dat ie s'nachts en met name in de vroege ochtend behoorlijke hoeveelheden urine aanmaakt, zeer zware luiers in de ochtend. (of tijdens kamperen grote verse plassen op het luchtbed en in de slaapzak als we - hij en wij - het even zonder luier willen proberen)

Drie jaar geleden is hij trouwens met succes 5 nachten achtereen droog geweest, waarna het weer inzakte en even niet lukte. We zagen daar geen probleem in omdat onze oudste op die manier alsnog een week later droog werd. Nieuwe ronde zou meer resultaat op leveren dachtten we.
We werkten met een getekende fietsroute met plakplaatjes, waarin hij al ganzebordend naar de finisch zou gaan met in en na 20 nachten droog een fietsstep zou verdienen Het ging aanvankelijk goed, maar hij hield het dus niet vol.

Na wat gemodder, en opnieuw een mislukking, maken we hem nanaf die tijd maken we hem sávonds voor het slapen gaan wakker om te plassen, stellen allerlei vragen om te checken of ie wakker wordt en ploeteren zonder houdbaar resultaat verder.
We hebben het probleem ook eens een paar maanden genegeerd en tot nul weggeredeneert, om de druk er af te halen. MIsschien kon dat helpen? De druk was er wel af, maar niet van zijn blaas kennelijk. Hij zelf begon er maar niet over. Wijselijk. Het leek hem niet veel te doen. Nu maakt hij weer een sprongetje in de ontwikkeling, Groep 6 - bij de groten horen, etcetera - en lijkt de tijd rijp voor een nieuwe start.

Hij is dus 9. Hij weet dat ie geen uitzondering is en hij wordt niet gepest door broer of zusje(die al bijna zindelijk is) Maar hij vind het zelf toch echt niet leuk, dat is logisch. In de vakantie moesten we naar een Franse babyluier grijpen, omdat de up&go's op waren. De frustratie is soms ook van onze gezichten af te lezen. Eerlijk is eerlijk.
Ikzelf (en mijn broers) waren pas zindelijk na onze dertiende, veertiende. Is dat een ontboezeming waarmee ik hem help of verliest hij dan juist de moed?
De tijd tikt door en het probleem ook. Luiers raken eerder op als ons geduld en begrip, maar toch.

We hebben onlangs ons zelf weer beetgepakt en contact gelegd met een bevriend vrijwilliger die bij een incontinentie-adviseuze werkt. Deze vrijwilliger raadde ons aan hem overdag op gezette tijden te laten plassen. Van / uit school, voor/na douchen etcetera. Is dat inderdaad slim?

Ik bezocht via een folder van drynights jullie site en wek hem sinds drie dagen nu met jullie wachtwoordmethode
Wat ons mee- op- of tegenvalt?
Hij zegt duidelijk zelf ervan af te willen, desgevraagd.Dat is mooi meegenomen, want zo direct is ie anders niet in zijn uitspraken. Dus dat is een goed begin.

Hij is nauwelijks wekbaar, wordt nauwelijks wakker. dat leerde ons de tijd als langer. De eerste keer met het wachtwoord werkte wonderwel en wist hij de volgende dag het ritueel met het wachtwoord nog te herinneren (mooi!), de andere keer waren wij pas laat thuis van een familiebezoek, toen kwam het er niet van. en de derde keer mislukte, zette zich slaapdronken op de w.c. om geen plas te produceren. Wel noemde hij het nieuwe wachtwoord, maar het miste overtuiging. De volgende dag wist hij er niets meer van, dat verbaasde ons niet.
Na anderhalf uur heeft hij overigens erg weinig in zijn luier. (en in de w.c.)
Ik heb daarom de tijd opgerekt de derde keer naar twee uur.

Het lijkt er n.l. op dat zijn volle luier veel later gevuld raakt. Kan dat? Bestaan er bijvoorbeeld perioden in de nacht waarin hij wel of juist niets produceert? Produceren sommige kinderen twee of drie keer of juist in de ochtend, zoals onze kennis ons zei?
Is het belangrijk dat degene die de wachtwoordprocedure met hem voor het slapen vaststelt ook degene is die hem daadwerkelijk wekt of maakt dat niet uit? Werd hij daarom bv. de derde keer niet wakker omdat mijn vrouw hem wekte en ik het wachtwoord had afgesproken?

We zijn van plan om deze methode nog veertien dagen (nog 11 nachten) op deze manier (wekken/wachtwoord) te proberen en daarna op de plaswekker over te gaan. Hij is erg gemotiveerd, en het gaat hem lukken met die wekker, maar liefst hopen we op resultaat via de huidige aanpak. Beetje tegen beter weten in.

We hebben met hem gesproken over urineproductie s'nachts, over het algemener voorkomen van dit ongemak bij veel meer kinderen en over de wens om droog te worden. We hebben vooral benadrukt dat 9 jaar een uitstekende leeftijd is om te snappen hoe je droog kunt worden. Hij weet ook dat we na 11 nachten op de plaswekker overgaan.

Vanavond is de vierde avond. Is er iets wat we over het hoofd zien?

graag jullie reactie,

Antwoord:
vrijdag, 29 augustus 2003

Uw zoon van 9 jaar is een hardnekkige bedplassen hetgeen familiair bepaald is. De oorzaak lijkt een vrij hoge urineproductie en moeilijke wekbaarheid. De training die toegepast wordt zal daar op gericht moeten zijn. Wanneer hij moeilijk wakker wordt van het wachtwoord kan hij proberen voor het slapen gaan beter te oefenen op het inprenten van het wachtwoord. Hij herhaalt dan 3 keer voor het slapen gaan.
1 ik blijf droog vannacht
2 ik word om bijvoorbeeld 23.00 uur gewekt
3 dan moet ik goed wakker zijn
4 mijn wachtwoord is …….
5 wanneer ik uit mij zelf wakkeer wordt ga ik snel plassen
De wektijd mag later dan 1,5 uur zijn. Dit kan per kind verschillen. Het is wel belangrijk dat u een vast schema aanhoudt, bijvoorbeeld 2 uur na slapen gaan of altijd om 24.00 uur. Afhankelijk waar uw zoon de meeste baat bij heeft. Het is wel bekend dat normaal gesproken in de voornacht de meeste urine wordt aangemaakt. Wanneer hij in de vroege ochtend een zware luier heeft komt dat omdat de urine van de hele nacht is opgespaard.

Wanneer hij niet of te moeilijk wakker wordt kunt u de plaswekker gaan gebruiken. Ook dan moet hij oefenen om van de wekker wakker te worden. Op de Nieuws pagina staat een boek geadviseerd; “Bedplassen, daar wil je vanaf!” . Het boek bevat veel instructies en oefeningen om de wekbaarheid te verhogen.
Wanneer hij veel urine lijkt te produceren ’s nachts dan kunt u overwegen om de medicatie Minrin naast de plaswekker te geven. Informatie over Minrin vindt u op de site. Via de homepage klikt u op “therapie” dan naar “medicamenteus” en dan naar “Minirn”. Dit medicijn kunt u alleen op recept van de huisarts krijgen en brengt de urineproductie omlaag ’s nachts.
U kunt ook kiezen voor professionele hulp. U kunt eens informeren bij de GGD afdeling jeugd bij u in de buurt (zie links). Verder zijn er een aantal ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals in: Meppel (speciaal voor kinderen boven de 12 jaar), Dordrecht, Arnhem, Deventer, Hoorn, Almelo. Kijk ook nog even op de site bij links. Heel veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag