Vraag:
dinsdag, 26 augustus 2003

Onze zoon (Richard) is 11 jaar en is 's nachts nog nooit zindelijk geweest. Overdag is hij sinds een jaar zindelijk.
Wij zijn al eens naar een specialist geweest en daar is vastgesteld dat zijn blaasinhoud aan de kleine kant is.
Graag zou ik willen weten wat de blaasinhoud voor kinderen van deze leeftijd is.
Hij plast ongeveer 100 ml per keer. Wij hebben de indruk dat dit veel te weinig is en denken dat daardoor een training om hem zindelijk te krijgen hierdoor niet gaat lukken.
Kunt u ons hierover iets meer vertellen?

met vriendelijke groet,

Jacolien en André Bakker

Antwoord:
vrijdag, 29 augustus 2003

De blaasinhoud van uw zoon van 11 jaar is inderdaad klein. Voor zijn leeftijd zou hij een blaasinhoud van 300-350 cc moeten hebben. Dit is ook de oorzaak dat hij overdag zo laat zindelijk werd. U kunt een paar dingen doen om hem ook ’s nachts zindelijk te krijgen.
1. De blaasinhoud trainen door overdag de plassen een paar keer maximaal op te houden. Om hem te motiveren is het belangrijk dat hij de inhoud 1 keer per 2 dagen meet en als een wedstrijd probeert “records” te halen. Nog leuker is het om het in grafiek te zetten, zodat hij ook ziet dat hij voor uit gaat. Steeds wanneer hij wil gaan plassen kan hij denken “zal het boven de bijvoorbeeld 150 cc zijn?”. Hij moet dat proberen te voelen. Op die manier kan het lukken het blaasvolume te vergroten. Soms is het nodig dit te ondersteunen met medicijnen. Dit kan Oxybutinine zijn. Dit medicijn werkt op de blaasspier die daardoor minder kramperig is. Het trainen wordt dan vergemakkelijkt. U kunt dit bespreken met de huisarts. Hij zou dan het recept kunnen voorschrijven.
2. Wanneer hij overdag een volume heeft van 250 cc kan hij met de bedplas training beginnen. Wanneer hij dat met moeite of niet haalt kunt u met de huisarts overleggen of hij de Oxybutinine ’s avonds kunt geven.
3. Omdat hij een kleine blaas heeft zal hij ’s nachts een keer extra moeten plassen. Dit kan doordat hij gewekt wordt of doordat hij zelf de wekker zet.
4. Ook de oefening om ’s avonds te gaan plassen, dan een half uurtje te gaan lezen en dan weer te plassen (P.L.P,) is een zinvolle oefeningen.
5. Op de Nieuws pagina staat een boek geadviseerd; “Bedplassen, daar wil je vanaf!” . Het boek bevat veel instructies en oefeningen om de wekbaarheid te verhogen en wat te doen bij een kleine blaas.
Heel veel succes.
Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag