Vraag:
donderdag, 28 augustus 2003

Mijn zoontje is 8 jaar. Hij is nog iedere nacht nat en ik kan geen patroon ontdekken in zijn 'plasgedrag'. Heel soms is het genoeg om hem een keertje op te nemen maar andere keren plast hij dan nog 3 keer zijn bed nat. Soms zelfs kort na elkaar. Hij is er zelf moedeloos van en ik vind het moeilijk om vol te houden hem zonder luier in bed te leggen. De wasberg groeit gestaag en ik heb moeite positief tegen hem te blijven.
Ik las over de droog-bed training. Daarbij worden positieve oefeningen genoemd. Kan u mij vertellen wat dit voor een oefeningen zijn en waar ik ze zou kunnen vinden?

Antwoord:
vrijdag, 29 augustus 2003

De Droogbedtraining is een intensieve training die speciale oefeningen heeft om de wekbaarheid te verhogen. Bij deze training wordt niet alleen de methode van de plaswekker gehanteerd, maar het kind wordt ook gewekt met wachtwoord en tenslotte doet hij de positieve oefening. De oefening gaat als volgt:
Uw kind moet na een nat incident (als de wekker is gegaan) op bed gaan liggen tot 50 tellen daarna gaan plassen, terug op bed en weer tot 50 tellen en dit 20 keer herhalen. Het wil niet zeggen dat het kind 20 keer zal plassen, maar hij oefent op het gevoel om op bed te liggen en naar de wc te gaan. Op deze wijze concentreert hij zich op ďuit bed gaan om te plassenĒ het moet zo vaak om het te kunnen inprenten. Te vergelijken met een sport oefeningen die eindeloos herhaald worden, zodat je het gevoel onthoudt. Denk aan strafschot nemen of serveren. Deze oefening heeft alleen zin wanneer het gedaan wordt in het totale programma van de Droogbedtraining. Informatie hierover vindt u op de site. Deze training staat nog uitvoeriger beschreven in het boek ĒBedplassen, daar wil je van af!Ē. Informatie over het boek vindt u op de nieuwspagina.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag