Vraag:
vrijdag, 29 augustus 2003

Ik ben een meisje van (bijna)17 jaar, en ook ik plas regelmatig in mijn bed. Ik baal hier ontzettend van, want ook bij vriendinnen logeren geeft problemen. Ik gebruik wel het medicijn Minrin. Maar het is al drie keer gebeurd dat ik in bed plaste, terwijl ik wel Minrin had gebruikt. Ik vraag me af of dat wel klopt, maar volgens mij niet, je gebruikt zo'n medicijn toch niet voor niks.
Ook overdag heb ik problemen met mijn plas ophouden. Ik heb dan regelmatig het gevoel dat ik nodig moet plassen, dan ren ik nar een wc en dan is het met een paar druppels gebeurd. Ik kan dan lang blijven zitten om goed mijn blaas leeg te plassen, maar dat heeft geen zin, omdat er dan niks meer komt.
Ik ben in het verleden, toen ik 9 jaar was, al eens tien dagen in therapie geweest, maar dat was alleen maar gericht op het overdag plassen. Dat gaan sindsdien wel een stuk beter, maar nu gaat het dus weer niet zo goed. Ik hoop dat u al mijn vragen kan beantwoorden, en misschien goede tips voor mij heeft.Vast heel erg bedankt.

Met vriendelijke groet,
Mariska.

Antwoord:
zondag, 31 augustus 2003

Gezien jouw verhaal lijkt het erop dat je een kleine, kramperige of stugge blaas hebt waardoor je vaker het gevoel hebt dat je moet plassen. Hierdoor is het ís nachts ook moeilijker om droog te blijven. Minrin zorgt ervoor dat je í s nachts minder urine produceert. Dit medicijn helpt niet bij alle bedplassers. Misschien is het ook afhankelijk wat je ís avonds drinkt. Het is bij gebruik van Minrin beter ís avonds niet te veel te drinken. Wanneer je een kleine blaas hebt, is het ook beter overdag wat meer te drinken en ís avonds minder en zeker geen koolzuurhoudende dranken of koffie of thee. Dit zorgt weer voor meer urineproductie. Met de huisarts kun je overleggen of je de maximale dosering Minrin hebt gehad. Wanneer Minrin onvoldoende resultaat geeft of je vindt het te onbetrouwbaar dan kun je overwegen om te trainen, waarbij je rekening houdt dat je een kleine blaas hebt. Je zult er ís nachts extra uit moeten om te plassen. Je zult dan moeten oefenen om er wakker van te worden. Je kunt beginnen met zelf een wekker te zetten ís nachts 1.5 uur na dat je bent gaan slapen. Eventueel doe je dat een uur later nog eens. Op de nieuwspagina staat een boek ďBedplassen daar wil je vanaf!Ē Het is een instructie boek voor bedplassers met allerlei trainingen. In de laatste 2 hoofdstukken worden trainingen voor jong volwassenen behandeld. Misschien iets voor jou. Je kunt ook professionele hulp zoeken. In het incontinentiecentrum in Meppel worden trainingskampen gegeven voor jong volwassenen. Het telefoonnummer is 0522 233850. Ik hoop dat je iets aan de adviezen hebt. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag