Vraag:
vrijdag, 29 augustus 2003

gaarne een oplossing . heb een neefje van 6 jaar die ongecontroleerd in zn broek plast. zijn vader zegt aanstellerij laat het kin d soms de helemiddag op een potje zitten en dan nog niets .als het kind inzn broek heeft geplast moet het met natte broek naar school . volgens mij krijgt het kind een minderwaardigheids complex ervan.
maar we mogen ook geen schone broek geven .s.nachts slaapt hij met een luier broekje aan . wij zeggen het is psygisch. maar zij zeggen aanstellerij . zijn ook bij de huisarts geweest . onze vraag [zielig voor het kind]wat zou er aan de hand zin.

bij voorbaat dank fam.zweiphennig.

Antwoord:
zondag, 31 augustus 2003

Onze internetsite is een site van het Kenniscentrum bedplassen en bij jouw neefje is er sprake van broekplassen, hetgeen een heel ander probleem is. Ik begrijp wel dat je de vraag bij ons voorlegt, omdat er weinig andere informatie is op dit gebied. Het broekplassen van jouw neefje kan meerdere oorzaken hebben, die wij niet kunnen beantwoorden. Het is in ieder geval geen aanstellerij. Het lukt hem niet omdat hij de vaardigheid niet heeft geleerd, omdat hij de structuur die daarvoor nodig is te moeilijk vindt of hij heeft een lastige blaas waardoor hij het niet goed ondercontrole krijgt. Waarschijnlijk vindt hij het zelf ook heel vervelend, maar doet hij er onverschillig over omdat hij niet weet hoe hij het moet oplossen. Het is het beste om met hem hiervoor naar een gespecialiseerd centrum te gaan. Waar dat is, is afhankelijk waar hij woont. De verwijzing moet via de huisarts verlopen.Ik noem er een paar ziekenhuizen waar ze gespecialiseerd zijn op deze problemen.
De meeste academische ziekenhuizen hebben deskundigen op dat gebied, zoals Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen, Utrecht. Maar ook het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer en het Anthoniusziekenhuis in Nieuwegein weten veel van dit probleem af. Overlegt u het even met uw huisarts of met de kinderarts wanneer hij daar bekend is. Hij is nu 11 jaar en dan is het reŽel om gespecialiseerde hulp te zoeken. Ik hoop dat het lukt.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag