Vraag:
zaterdag, 30 augustus 2003

Onze zoon van 10 jaar oud plast nog regelmatig in bed.
Wij zijn al een keer bij de huisarts geweest en hij vond
nader onderzoek niet nodig.
Wij laten hem 's avonds als we naar bed gaan altijd plassen en gebruiken hierbij een wachtwoord.Het gebeurd nog weleens dat hij dan nat is.Ook hebben wij de plaswekker al geprobeerd.
Bij een hevige lachbui kan hij moeilijk of niet zijn plas ophouden,ook heeft hij wel eens een druppel in zijn onderbroek.
Hij heeft wel eens perioden dat het wel iets beter gaat.
Bij een logeerpartij gebruikt hij Minrin, dan gaat het
eigenlijk altijd wel goed.
Denkt u dat nader onderzoek toch nodig is??

Antwoord:
zondag, 31 augustus 2003

Uw zoontje heeft moeite met droog zijn ook overdag. Het kan zijn dat hij een kleine blaas heeft of hij maakt ís nacht s extra veel urine aan waardoor hij normaal gesproken niet droog slaapt. Hij reageert goed op Minrin. Dit medicijn vermindert de urineproductie ís nachts. Dan is hij wel droog. Ook een keer extra wekken heeft vaak goed resultaat. Overdag verliest hij ook wel eens een druppel, waarschijnlijk omdat hij op tijd moet reageren om naar de wc te gaan. Nat bij een lachbui is een ander mechanisme, maar ook dit duidt op een kleine blaasinhoud. Het is niet waarschijnlijk dat er bij nader onderzoek meer uit komt, dan dat de blaasinhoud wat aan de krappe kant is, maar met zekerheid is dat niet te zeggen. Bij 90% van de bedplassers wordt geen medische oorzaak voor de klachten gevonden. U kunt wel een paar dingen controleren om uw keuze wel of niet nader onderzoek te bepalen. Op de site vindt u 2 anamnese (vragen) lijsten onder de pagina ďmedischĒ. Wanneer er uit de vragenlijst 1 over plassen overdag, een of meer vragen met ja beantwoord worden dan is er reden voor nader onderzoek.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag