Vraag:
maandag, 1 september 2003

hallo,
ik ben een jongen van 23 jaar,en ik
plas nog in mijn bed als ik op een
feesje ben geweest en veel gedronken heb.
ik vind het heel vervelend vooral als ik bij vrienden slaap.het is begonnen op mijn achttiende.
daarvoor had ik nooit geen last.
Ik heb nog nooit geprobeerd er iets aan te doen.
Ook omdat ik bang ben dat de dokter me uitlacht.
hebben jullie misschien een goed idee?

bij voorbaat dank!

Antwoord:
donderdag, 4 september 2003

Er kunnen een paar oorzaken zijn waardoor jij op je 23 jarige leeftijd in bed plast wanneer je ís avonds veel gedronken hebt.
1. Je hebt veel ontlasting in je darmen waardoor je blaas relatief weinig ruimte heeft en bij volle blaas na veel drinken heb je daar last van. Je zou dan niet iedere dag ontlasting hebben en soms is de ontlasting dik en hard. Wanneer dat het geval is dan zou je iets moeten gaan doen om de verstopping van de ontlasting te verminderen. Dit kan in overleg met de huisarts.
2. Je hebt een vrij kleine blaas waar je normaal gesproken de nacht droog mee door komt. Wanneer je meer drinkt red je het niet.
3. Je hebt een normale blaasinhoud en je slaapt normaal niet zo diep, maar wanneer je veel gedronken hebt, vooral alcohol, dan slaap je wel diep, waardoor je de signalen van de blaas niet voelt en nat wordt.
4. Je hebt een combinatie van 2 en 3 .
Het meest voor de hand ligt de combinatie van punt 2 en 3. De oplossing is er ís avonds een keer extra uit gaan om te plassen en minder te drinken. Dit is wel lastig wanneer je bij vrienden slaapt. Ons advies is om de wekker 1,5 uur na het slapen gaan te zetten en eventueel een uur later nog eens. In het eerste uur wordt ook de meeste urine aangemaakt wat je dan uitplast, bovendien begint dan ook de vaste slaap. Je kunt ook proberen om voor het slapen gaan extra te gaan plassen. Het is wat lastig maar veel anders is er niet aan te doen. Veel succes.

Met vriendelijke groet,

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag