Vraag:
maandag, 1 september 2003

Een paar weken geleden stond er een artikel in de Telegraaf over een ziekenhuis in Belgie (ik meen Gent)
waar men trainingen had voor kinderen die een kleine blaascapaciteit hadden en 's nachts in hun bed plasten.
D.m.v. veel drinken vergroten ze de blaas en d.m.v. het wekken m.b.v. een wachtwoord boekten ze goede resultaten.
Dit artikel laat me sindsdien niet meer los. Ik vraag me inderdaad af of we de blaas d.m.v. veel drinken kunnen vergroten.
Bij onze zoon Luc, is het inderdaad wel zo dat hij op 'gewone' dagen 80 cc per keer uitplast en op dagen dat hij erg veel drinkt 160 cc per keer haalt.
Wat denken jullie hiervan? Kennen jullie deze trainingen?
Hoe zit het in Nederland?

Antwoord:
donderdag, 4 september 2003

Het artikel in de telegraaf heb ik ook gelezen. Het is een trainingsvorm die wij in Nederland ook kennen alleen worden deze adviezen over het algemeen bij individuele professionals gegeven. In Belgie trainen ze in de vorm van een zomerkamp kinderen op de blaascapaciteit en daarna op droog zijn Ďs nachts. Dit is een hele logische volgorde wanneer het gaat om kinderen met een te kleine blaasinhoud die overdag met moeite droog zijn maar door de kleine blaas inhoud de nacht niet droog overbruggen. Het unieke van het project in Belgie, is het trainen in groepsverband. Het is een initiatief van het academisch ziekenhuis in Gent. In dat ziekenhuis is een multidisciplinair team dat veel ervaring heeft op het gebied van plasproblemen.
Wat betreft de blaasinhoud van u zoon kan ik niet veel zeggen omdat ik niet weet hoe oud hij is. De blaascapaciteit meet je door de leeftijd te nemen daar 2 punten bij op te tellen en met 30 te vermenigvuldigen. Overdag mag daar best 10-15 % afgetrokken worden. In slaaptoestand kan een kind meer urine vasthouden dan overdag. Een kind van 8 jaar heeft dus een gemiddelde blaas inhoud van 300cc.

Met vriendelijke groet,

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag