Vraag:
maandag, 1 september 2003

Ik heb een zoontje van 6,5 jaar die nog in zijn bed plast, maar vooral die overdag nog absoluut niet zindelijk is. Kan ik daarvoor ook bij u terecht, want ik vind hier nergens info over. Wij wonen in BelgiŽ & hij is in behandeling in Antwerpen. We hebben reeds vanalles geprobeerd, medicijnen, beloningskalender, operatie,..., niets helpt. Nu is wel gebleken dat hij een reflux heeft waardoor zijn urine steeds terug in zijn nieren terechtkomt, maar er wordt maar niets aan gedaan. Onze zoon is op sommige momenten echt onhandelbaar, terwijl hij eigenlijk zeer zachtaardig is.
Kan iemand ons helpen aub, wij zijn ten einde raad?

Antwoord:
donderdag, 4 september 2003

Eigenlijk hoort uw vraag niet op deze site thuis. Uw vraag betreft voornamelijk het broekplassen van uw zoon en wij zijn een Kenniscentrum Bedplassen. Broekplassen heeft vaak hele andere oorzaken en vraagt ook om een andere oplossing. Kort kan ik er het volgende van zeggen:
Het broekplassen van uw zoontje kan meerdere oorzaken hebben, en het is niet zo te zeggen wat precies de oorzaak bij hem is. Grofweg zijn er 2 te noemen. Het kan zijn dat de vaardigheid om zindelijk te worden te kort was aangeleerd, waardoor er nog geen automatisme was, en bij drukke schoolactiviteiten is hij de vaardigheid kwijtgeraakt. De school kost hem zo veel energie dat hij de net geleerde vaardigheid laat vallen. Het kan ook zijn dat er iets is aan zijn blaas of urinewegen. Dit merk je aan het aantal plassen die hij doet en aan de urine straal. Het kan ook zijn dat hij geobstipeerd is, d.w.z.dat er veel ontlasting in zijn buik zit waardoor hij zijn blaas niet goed voelt, dan zal eerst dat probleem opgelost moeten worden. U bent al bekend in Antwerpen. Zover als mijn informatie strekt is daar een plascentrum. Zij hebben ook een site www.plascentrum.net. U kunt het ook vinden via onze links. Wanneer u daar niet goed geholpen wordt is het alternatief het academisch ziekenhuis in Gent. Ook daar zit een goed team met veel ervaring. Wanneer u in Nederland woont dan kunt u terecht bij de meeste academische ziekenhuizen. Zij hebben deskundigen op dat gebied, zoals Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen, Utrecht. Maar ook het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer en het Anthoniusziekenhuis in Nieuwegein weten veel van dit probleem af. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag