Vraag:
dinsdag, 2 september 2003

Mijn zoon is 13 jaar en plast regelmatig in zijn bed.Ik wordt er niet boos om, maar ik vind het wel vermoeiend.Het laatste jaar laat ik hem zelf zijn bed verschonen.Ik geloof niet dat hij er zelf problemen mee heeft. Hij is gewoon op schoolkamp geweest en gaat ook bij vriendjes slapen. Dan gebeurt er niets. Afgelopen vakantie een week niet in bed geplast, maar toen we weer thuis waren begon het weer.
Hij wil niet aan een plaswekker meewerken. Nu lees ik e.e.a. over tabletten. Is dit misschien een oplossing?

Antwoord:
donderdag, 4 september 2003

Het lijkt er sterk op dat uw zoon thuis moeilijker wekbaar is en daardoor de blaas ’s nachts niet voelt. Wanneer hij ergens anders slaapt dan prent hij zichzelf goed in dat hij niet in bed kan plassen, waardoor het slaappatroon anders is en hij droog slaapt ’s nachts. Dit is gelijk aan bijvoorbeeld het feit dat u anders slaapt wanneer u weet dat u middenin de nacht op moet om naar Schiphol te gaan of op vakantie. U bent dan misschien ook een paar keer wakker om te zien of het al tijd is. Wij noemen dat “stand by” slapen. Dit kan uw zoon ook alleen met extra inspanning bijvoorbeeld bij logeren. Hij wil geen plaswekker. Dat hoeft niet er zijn ook andere trainingsmethoden met wekken of zelf de wekker zetten. Hij kan ook kiezen voor medicijnen. Overigens helpt dat niet bij alle kinderen . Maar het valt te proberen.
Ook in het boek “bedplassen daar wil je van af!” staan instructies voor verschillende trainingsprogramma’s met extra oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren. In de laatste 2 hoofdstukken worden trainingen voor hardnekkige bedplassers behandeld. Informatie over het boek vindt u op de pagina “meer lezen?” Heel veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag