Vraag:
woensdag, 3 september 2003

Mijn dochter is nu bijna 9 jaar en eigenlijk al jaren zindelijk, zowel 's nachts als overdag.
Nu heeft ze de afgelopen week op eens twee keer in haar bed geplast. Zonder volgens ons een duidelijke oorzaak (te druk, spanningen o.i.d.). We proberen er eigenlijk maar heel gewoon over te doen. Zij maakt er ook (nog) geen probleem van, maar ik vraag me eigenlijk wel af wat we hier nu mee moeten doen. Is hier meer over bekend? Ik heb jullie site wel bekeken maar dat gaat toch meer over kinderen die langere tijd en ook frequenter in hun bed plassen.
Zou het wellicht een fysieke oorzaak kunnen hebben?

Alvast bedankt!

Antwoord:
donderdag, 4 september 2003

Het valt zo niet te zeggen waardoor uw dochter zo meer 2 keer nat was ís nachts. Je kunt het dan ook nog geen bedplassen noemen, vandaar dat u niets vindt hierover op de site. Het zijn incidenten die zomaar eens kunnen gebeuren omdat ze bijvoorbeeld die nacht net even iets anders geslapen heeft waardoor ze niet voelde dat ze moest plassen. Het is het beste om er maar zo gewoon mogelijk over te doen. Komt het vaker voor de komende tijd dat kunt u eens een paar dingen nagaan:
1. Plast ze overdag regelmatig 6 keer per dag over de dag verdeeld
2. Drinkt ze minstens 1,5 liter over de dag verdeeld en niet alles gecentreerd na 16.00 uur. ís Avonds geen koolzuurhoudende dranken of koffie of thee.
3. Poept ze dagelijks en makkelijk.
4. Plast ze goed voor het slapen gaan.
5. Ruikt de urine niet te sterk bij twijfel even na laten kijken op blaasontsteking.
Wanneer vraag 1-4 met Ďjaí beantwoord kunnen worden is er geen echte aanwijzing. Wanneer er een vraag met Ďneeí wordt beantwoord kunt u eerst daar iets aan gaan doen.
Nu eerst maar even afwachten hoe vaak het eigenlijk nog gebeurd. U heeft dit dan als leidraad achter de hand. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag