Vraag:
woensdag, 3 september 2003

Mijn oudste zoon heeft een vriendje van 6 (bijna 7) jaar, die nog regelmatig overdag in zijn broek plast en 's nachts met een luier slaapt. Nu heb ik vorige week (= eind aug. 2003) een artikel gelezen, dat het verwijderen van neusamandelen (met de bijbehorende verschijnselen als open-mond-stand, snotneus, slecht eten) invloed kan hebben op kinderen die nog bedplassen. Weten jullie daar iets van?
Ook werd in dit artikel de naam van een medicijn genoemd. Iets van Simrin? graag jullie antwoord, want het is heus een probleem voor het ventje.

Antwoord:
donderdag, 4 september 2003

Er is al eerder een vraag over dit onderzoek gesteld. Het medicijn wat lijkt het meest op Minrin. Echter ik weet dat niet zeker omdat ik het artikel niet ken. Helaas kennen wij niet alle geplaatste artikelen. Misschien is het iemand die wetenschappelijk onderzoek doet vanuit de Keel Neus en Oor artsen. Wanneer Minrin bedoeld wordt dan kunt u daarover informatie vinden op de site. Wanneer het vriendje van uw zoon overdag en ís nachts nat is dan is het beter eerst iets aan het probleem overdag te doen. Het algemene advies is om eerst het broek plassen aan te pakken en daarna het bedplassen. Broekplassen heeft vaak hele andere oorzaken dan bedplassen en vraagt ook om een andere oplossing. Kort kan ik er het volgende van zeggen:
Het broekplassen van het vriendje kan meerdere oorzaken hebben, en het is niet zo te zeggen wat bij hem de precieze oorzaak is. Grofweg zijn er 2 te noemen. Het kan zijn dat de vaardigheid om zindelijk te worden te kort was aangeleerd, waardoor er nog geen automatisme was, en bij drukke schoolactiviteiten is hij de vaardigheid kwijtgeraakt. De school kost hem zo veel energie dat hij de net geleerde vaardigheid laat vallen. Dit kan ook het geval zijn, wanneer er sprake is van een verstopte neus of neusamandelen waardoor kinderen door de mond moeten ademen. Het wil niet zeggen dat wanneer dat probleem is opgelost, het broek/ en bedplassen ook is opgelost maar het kan de training om droog te worden bemoeilijken omdat ze minder energie hebben. Het kan ook zijn dat er iets is aan zijn blaas of urinewegen. Dit merk je aan het aantal plassen die hij doet en aan de urinestraal. Het kan ook zijn dat hij geobstipeerd is, d.w.z.dat er veel ontlasting in zijn buik zit waardoor hij zijn blaas niet goed voelt, dan zal eerst dat probleem opgelost moeten worden. Kortom vele mogelijkheden die door een professional beoordeeld moet worden. Wanneer hij overdag droog is kan gekeken worden of hij ook nog in bed plast en zo ja dan wordt dit in het algemeen apart aangepakt. Wanneer de moeder van het vriendje hulp wil dan kan zij het best een verwijzing vragen aan de huisarts.

Zij kan terecht bij de meeste academische ziekenhuizen. Zij hebben deskundigen op dat gebied, zoals Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen, Utrecht. Maar ook het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer en het Anthoniusziekenhuis in Nieuwegein weten veel van dit probleem af. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag