Vraag:
donderdag, 4 september 2003

Ik heb twee zonen de oudste is bijna negen en de jonste is 7,5. Beide plassen in hun bed. De jongste ging in het begin heel goed en leek geen problemen te hebben. De oudste is nog nooit echt droog geweest. Nu allebei dus niet meer.
De oudste is niet wakker te krijgen. Plast voordat hij naar bed gaat. Maar dan slaapt hij en diep! Wordt ook niet wakker van de plaswekker! Ik wel! Maar dan hij nog!
Het is zoals ik hier eerder las, je wil er als ouder geen probleem van maken, maar het jong wil zelf zo graag er vanaf. De jongste zit er minder mee maar heeft ook een plaswekker. Naar mijn idee een averechts effect. Want hij laat nu de plaswekker bepalen wanneer hij naar de wc gaat. Hij kon dat al wel zelf. Hij slaapt veel minder diep.
Dus ik denk dat ik bij hem maar met de plaswekker stop.
Kortom nog suggesties voor mij?
Trouwens nog even tussendoor, de plaswekkers van de thuiszorgwinkel die ik heb gehuurd zitten gewoon met een drukknoopje vast aan hun onderbroek en een halfgaar snoertje aan hun pols. Volgens mij stammen die nog uit het jaar kruk!

Groetjes Vera

Antwoord:
donderdag, 4 september 2003

U heeft 2 kinderen met bedplassen en het is een hele klus om ze droog te krijgen. Wanneer uw zoon die niet vast slaapt wakker wordt van de wekker zou ik juist door gaan om met de plaswekker te oefenen. Nu wordt hij van de wekker wakker en het is de bedoeling dat hij op een gegeven moment onbewust ervaart dat hij net voor de wekker wakker moet worden om te plassen of om op te houden tot hij wakker is. Dit mechanisme kan wel enkele weken duren. U moet hem juist prijzen dat hij wakker is geworden van de wekker en alles doet om op de wc uit te plassen. Probeer een kalender met hem te maken en de wedstrijd te spelen dat hij probeert voor de wekker wakker te worden.
Uw andere zoontje slaapt heel vast en hij heeft extra oefeningen nodig om de wekbaarheid te verbeteren. De Droogbedtraining is een training die met name oefent op de wekbaarheid. Informatie vindt u op de site onder de pagina “therapie” daarna klikken op “niet medicamenteus” en daarna op “droogbed”. Het boek “bedplassen daar wil je vanaf!” welke staat geadviseerd op de nieuwspagina, geeft ook veel oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren. Misschien een boek voor u om bij de training te gebruiken. Soms is het nuttig eerst met Minrin te trainen en bij goed resultaat de Minrin af te bouwen ook deze informatie staat in het boek. Hopelijk zijn dit een paar tips waar u verder mee komt. Tenslotte de wekker die u beschrijft en is ons bekend. Er zijn meerdere soorten wekkers die wel degelijk een moderne uitstraling hebben en ook wat duurder zijn. Kijkt u maar een op de pagina “plaswekkers” . Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag