Vraag:
donderdag, 4 september 2003

Onze zoon van vier was al maanden zindelijk, ook 's-nachts, zonder dat wij hem opnamen. De laatste weken plast hij steeds vaker 's-nachts in bed, de laatste week elke nacht en soms 2 maal per nacht, terwijl we hem nu weer opnemen voor we zelf gaan slapen.
Wat kan hiervan de oorzaak zijn / wat kunnen we hier aan doen.

Antwoord:
donderdag, 4 september 2003

De oorzaak voor het plotseling bedplassen is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen maar het lijkt erop dat hij de vaardigheid om droog te blijven net geleerd heeft maar door mogelijk wat vaster slapen weer kwijt is. Het kan ook met factoren te maken hebben die overdag spelen. U kunt dan aan de onderstaande punten denken:
1. Plast hij overdag regelmatig 6 keer per dag over de dag verdeeld
2. Drinkt hij minstens 1,5 liter over de dag verdeeld en niet alles gecentreerd na 16.00 uur. ís Avonds geen koolzuurhoudende dranken of koffie of thee.
3. Poept hij dagelijks en makkelijk.
4. Plast hij goed voor het slapen gaan.
Wanneer vraag 1-4 met Ďjaí beantwoord kunnen worden is er geen echte aanwijzing. Wanneer er een vraag met Ďneeí wordt beantwoord kunt u eerst daar iets aan gaan doen.
Voor de nacht kunt u het beste een wekschema aanhouden waar hij de meeste kans maakt om droog te blijven, bijvoorbeeld wanneer hij nog droog is wanneer u hem wekt, voordat u zelf naar bed gaat, is dat een goede wektijd. Wanneer hij meestal nat is, wanneer u hem wekt, als u zelf naar bed gaat, dan kunt u beter wekken 1,5 uur nadat uw zoontje gaat slapen. Probeert u hem goed wakker te maken zodat hij bewust een plas doet. Eventueel herhaalt u dit 1 uur daarna nogeens. Maak ook een kalender zodat hij het een sport vindt om veel droge nachten t ehalen. Wanneer het allemaal niet helpt dan zou ik ermee stoppen en even wachten tot hij iets ouder is.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag