Vraag:
vrijdag, 5 september 2003

Ik heb een zoontje van acht jaar hij is sinds 2 jaar een bedplasser hiervoor was hij s'nachts gewoon droog. hij heeft erg veel meegemaakt in zijn jonge leventje scheiding verhuizing problemen met zijn oren operatie en problemen op school omdat hij niet goed horden (betekende voor hun niet willen luisteren vervelend kind) moet zeggen dat dit nog steeds op school speelt hij heeft continu buikpijn en wilt niet naar school, school zegt weer hij heeft zijn werk niet af kan zich niet concentreren en wordt werderom als vervelend beschouwd. wat kan ik doen? praat veel met hem maar hij is een echte binnenvetter net als zijn moeder.
Nu zijn we sinds 4 jaar een samengesteld gezin en hebben zo ook hierdoor onze problemen ik vindt het erg moeilijk om een oplossing hiervoor te vinden.
hij heeft van onze huisarts tabletten gehad om de urine s'nacht te verminderen maar dit hielp niets.

bedankt sandy

Antwoord:
donderdag, 11 september 2003

De problematiek die u omschrijft is veelzijdig. Uw zoontje plast niet alleen in bed maar vertoont ook veel gedragsproblemen. In hoeverre deze problemen te maken hebben met hetgeen hij heeft meegemaakt of dat het een onderdeel is van zijn gedragsstructuur valt zo niet te zeggen. Belangrijk is nu te beoordelen wat het hoofd- en bijprobleem is. Wanneer zijn gedrag voortdurend door alles heen speelt zoals ook op school en misschien ook in sociaal contact, dan zal dit ook van invloed zijn op een eventuele training. Wanneer het bedplassen een hoofdprobleem voor hem is en hij wil er erg graag vanaf dan kan het zijn dat hij er wel veel voor over heeft en wanneer dan het bedplassen is opgelost dan zou dit een grote opluchting voor hem zijn. Helaas helpt Minrin niet. Vraagt u nog eens aan de huisarts of hij de maximale dosering heeft gehad (2 tabletjes per avond). Wanneer dat zo is en het helpt niet dan is hij aangewezen op een plaswekker training en dit vergt enige inzet en concentratie, Factoren waar uw zoontje sowieso al moeite mee heeft. In uw geval lijkt het raadzaam om er dan hulp bij in te roepen, bijvoorbeeld van een schoolarts, GGD verpleegkundige of een psycholoog. Zij kunnen samen met u beoordelen welke stap de beste is om deze multi problematiek op te lossen. U kunt deze verwijzing eens bespreken met de schoolarts of huisarts of de leerkracht van de school. Heel veel succes.

Met vriendelijke groet,

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag