Vraag:
vrijdag, 5 september 2003

Onze zoon van (bijna 14) plast nog vrijwel iedere nacht in bed. Nu wordt er op jullie site gezegd dat er geen medische afwijkingen mogen zijn (o.a. diabetes).
Onze zoon heeft dus wel diabetes.
Wat heeft dit voor consequenties voor het bedplassen?
(Hij is over het algemeen goed ingesteld, en verder goed gezond.)
Welke behandeling zou voor hem van toepassing zijn?
Hopelijk kunnen jullie ons verder helpen. B.v.d.,groetjes van de fam. van Duijvenbode.

Antwoord:
donderdag, 11 september 2003

Wij zeggen op de site dat bij bedplassen geen sprake is van een lichamelijke afwijking.Hiermee wordt bedoeld; medische problematiek van blaas, nieren en urinewegen, die het bedplassen kunnen veroorzaken, zoals urineweginfecties, luie blaas, e.d. Uw zoon heeft diabetes. Het is bekend dat diabetes patiënten bepaalde periodes, vooral wanneer de bloedsuikerspiegel hoog is, veel urine aanmaken. Sommigen drinken ook veel bijvoorkeur Cola Light of iets gelijksoortigs. Deze koolzuurhoudende dranken hebben de eigenschap dat ze voor meer urineproductie zorgen. Dit zou kunnen betekenen dat de urineproductie zodanig hoog is ’s nachts dat deze uitstijgt boven het blaasvolume. Dit is dan de reden dat uw zoon de nacht niet droog haalt. Vaak is dit in combinatie met een moeilijke wekbaarheid. U kunt allereerst een aantal punten checken:
1. Drinkt hij voldoende verspreid over de dag en niet met een piek aan het einde van de dag.
2. Drinkt hij niet teveel koolzuurhoudende dranken
3. Is zijn urineproductie ’s nachts niet hoger dan zijn blaasvolume.
Wanneer de vragen met ja te beantwoorden zijn dan kunt u daar eerst iets aan doen door zijn drink patroon aan te pakken en hem een of 2 keer per nacht op te laten staan door hem zelf een wekker te laten zetten. Daarna kijkt u of het resultaat heeft. Zo niet en wanneer de bovenstaande vragen met ‘nee’ te beantwoorden zijn dan kan hij gaan starten met een plaswekker mogelijk in combinatie door een keer per avond zelf een wekker te zetten om er een keer extra uit te kunnen gaan om te plassen. Informatie hierover vindt u op de site onder : de pagina “therapie” daarna klikken op “niet medicamenteus” en daarna op “plaswekker of wekken of droogbed”. Het boek “bedplassen daar wil je vanaf!” welke staat geadviseerd op de nieuwspagina, geeft veel informatie over de voorwaarde en het gebruik van een plaswekker. Tevens worden er ook veel oefeningen gegeven om de wekbaarheid te verbeteren. Misschien een boek voor u om bij de training te gebruiken. Heel veel succes.

Met vriendelijke groet,

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag