Vraag:
maandag, 8 september 2003

Onze zoon van bijna 7 jaar oud is overdag en s'nachts niet zindelijk. Na de kinderarts zijn we nu terecht gekomen bij de uroloog. Er is geconstateerd dat zijn blaasspier te zwak is. Hij krijgt nu medicijnen voor overdag, "oxybutyn 2,5mg."
2 maal per dag. Dit werkt perfect. Om s'nachts droog te blijven krijgt hij 1 uur voor het slapen gaan 1 tablet "minrin"0,2mg. Een uur voor het slapen gaan mag hij nog iets drinken en daarna niet meer. Wij maken hem dan s'avonds wakker om te plassen. De eerste week ging het heel goed, maar nu lukt het niet meer, met het gevolg dat hij nu elke ochtend weer nat is. We zijn nu 4 weken bezig met deze medicijnen en het is een recept voor 3 maanden. Graag zou ik van jullie horen of het misschien anders kan.
Vriendelijke groeten van Wijnanda Meijeringh.

Antwoord:
donderdag, 11 september 2003

Uw zoontje heeft een kleine kramperige blaas waardoor hij overdag en mogelijk ook ’s nachts nat is. De oxybutinine blijkt goed te helpen overdag. Hopelijk gaat hiermee ook het blaasvolume omhoog. De meest waarschijnlijke oorzaak dat uw zoontje ’s nachts ook nog nat is, zal de beperkte blaascapaciteit wel zijn. Allereerst adviseer ik om door te gaan met de oxybutinine en een keer per week zijn blaasvolume te meten door hem maximaal zijn plas te laten ophouden en dan te laten plassen in een maatbeker. In grafiek kan hij dan bij houden hoeveel het is. Als een ’soort wedstrijd’ moet hij gaan proberen het blaasvolume te vergroten door overdag te trainen om de plas op te houden. Hij moet zich bewust worden van blaasvulling hoeveel het is wanneer hij denkt nodig te moeten plassen. Wanneer hij 200cc of meer kan plassen dan kan hij gaan beginnen met de training voor de nacht. Wanneer hij blaasvolume overdag lager ligt, is het heel lastig voor hem om droog te blijven en zou hij er eigenlijk een paar keer uit moeten ’s nachts en dat is voor kinderen van deze leeftijd erg moeilijk. De Minrin helpt hem wel omdat deze medicatie er voor zorgt dat hij minder urine aanmaakt. U kunt dat in een later stadium nog eens proberen eventueel in combinatie met de plaswekker. In het boek “bedplassen daar wil je vanaf!” door Z Mulder en M. Vijverberg staan uitgebreide instructies over het gebruik van de plaswekker of de methode hoe je een kind moet wekken en over de voorwaarden om eerst een goede blaasfunctie overdag te hebben, voordat er gewerkt wordt aan zindelijk zijn ‘s nachts. De boekgegevens staan op de site op de nieuwspagina. Misschien iets voor u. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag