Vraag:
dinsdag, 9 september 2003

Ik heb een zoontje van bijna 6 die iedere dag nat is ondanks zelf een wekker zetten ( zo'n ouderwetse bellenwekker) hij trekt de dekens over zijn hoofd en slaapt verder. Zijn plastijd is wisselend en tegenwoordig moet ik de wekker steeds vroeger zetten om hem droog te kunnen laten plassen. Omdat dit een kunstmatig iets is overweeg ik om een plas wekker te proberen omdat hij dan in ieder geval op het juiste tijdstip wakker moet worden gemaakt. Heeft u nog aanvullende tips voordat ik hiermee begin?
Heeft u voor mij adressen waar ik in de regio 's-hertogenbosch een plaswekker kan huren? Bij de GGZ-den bosch zijn ze alleeen te koop.

Antwoord:
donderdag, 11 september 2003

Wij adviseren de plaswekker vanaf 7 à 8 jaar, maar er zijn kinderen die er op de leeftijd van 6 jaar ook baat bij hebben gehad. Het leeftijd advies is dus niet keihard maar is een richtleeftijd. Bij de leeftijd van 5-6 jaar is het wekken of kalendermethode (zie de site) het meest voor de hand liggend. Bij het wekken is het belangrijk dat hij goed wakker is. Het is niet altijd eenvoudig om te leren hoe je beter wakker kunt worden, zeker niet wanneer je 6 jaar bent. U wekt hem daarom niet alleen door hem te roepen maar door ook een geluid af te spreken dat hij moet herkennen bij het wekken. Wanneer hij wakker wordt van een geluid dan wordt hij ook makkelijker wakker van de signalen van zijn blaas. Het beste is daarom, om voor het slapen gaan, sterk aan een geluid te denken en hij moet het ook horen. Hij moet proberen dit geluid te onthouden en wanneer hij dit geluid hoort moet hij uit bed om te plassen. Hij moet dan bij het horen van het geluid denken “ ik hoor b.v. een fluitje dat spring ik uit mijn bed en ga ik plassen”. Hij moet het geluid een paar keer voor het slapen gaan herhalen. Het moet iedere avond een ander geluid zijn. ( fluitje, keukenwekker, bromtol, ratel,radio). Wanneer hij het ’s morgens nog weet dan is het al heel knap. Een wekschema hanteren waarbij hij ’s avonds 1,5 uur na het slapen gaan gewekt wordt en 1 uur daarna nog eens met de oefeningen om goed wakker te worden is een zinvol trainingsprogramma. Hij moet daarbij ook een kalender of dagboek bij houden om er een wedstrijd van te maken. Wanneer er in 3 weken geen verbetering in zit, kunt u beter stoppen en het op latere leeftijd nog eens proberen. Informatie over de plaswekker vindt u op de site onder de pagina “therapie” daarna klikken op “niet medicamenteus” en daarna op “plaswekker”.Wanneer u op “plaswekkers” klikt ziet u de verschillende plaswekker fabrikanten waaronder de Elther plaswekker firma, die in Tilburg zit en wekkers verhuurd. Kijkt u ook even naar het boek op de nieuwspagina, misschien bent u erin geïnteresseerd. Het is een instructie boek voor kinderen over wekken en het gebruik van de plaswekker en vele andere tips, misschien dat u er iets aanheeft.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag