Vraag:
woensdag, 10 september 2003

Mijn zoontje van 9 heeft nog steeds overdag problemmen met zijn plas ophouden.Dit heeft hij vooral bij spannende periodes zoals de eerste 2 maanden na de zomervakantie en als hij ergens erg in opgaat bijv. spelen en computeren.
's Nachts is hij af en toe met perioden droog geweest, maar zonder reden verviel hij toch weer in het oude.
Tijdens onderzoek bij de kinderuroloog in Nijmegen bleek er geen lichamelijke oorzaak te vinden te zijn.De medicijnen die werdwn voorgeschreven hielpen niet en werkten zelfs versuffend. Nu vragen wij ons af hij op een andere manier geholpen zou kunnen worden. Wie heeft goede ervaringen met alternatieve geneeswijzen?

Antwoord:
donderdag, 11 september 2003

Eigenlijk hoort uw vraag niet op deze site thuis. Uw vraag betreft voornamelijk het broekplassen van uw zoon en wij zijn een Kenniscentrum Bedplassen. Het is wel begrijpelijk dat u de vraag hier stelt omdat erover de combinatie broek plassen en bedplassen niet veel is. Het algemene advies is wel om eerst het broek plassen aan te pakken en daarna het bedplassen. Broekplassen heeft vaak hele andere oorzaken dan bedplassen en vraagt ook om een andere oplossing.
De lichamelijke oorzaken zijn door de kinderuroloog uitgesloten en medicijnen helpen niet. Het lijkt daarom het meest waarschijnlijk dat het gaat om een vaardigheidsprobleem. Het lukt hem niet omdat hij de vaardigheid niet heeft geleerd, omdat hij de structuur die daarvoor nodig is te moeilijk vindt. Een andere mogelijkhied is dat hij een kleine stugge blaas heeft, waardoor hij het zindelijk worden niet goed ondercontrole krijgt, bijvoorbeeld omdat hij vaak moet plassen. Waarschijnlijk vindt hij het zelf ook heel vervelend, maar doet hij er onverschillig over, omdat hij niet weet hoe hij het moet oplossen. Hij hanteert dan een ontwijkhouding die lijkt alsof hij er 'niet mee zit', maar het is feitelijk een overlevingsmechanisme om de natte broek niet als heel erg te ervaren. Een ďstruisvogel politiekĒ die iedereen kent. Hij zal moeten leren hoe hij het moet doen. Zover wij weten geven ze in Nijmegen trainingsprogrammaís voor kinderen die overdag nat zijn en anders weten zij daar wel waar u het beste naar toe kan gaan voor verdere begeleiding. Wat betreft alternatieve geneeswijze kunnen wij u niet raden en wel om 2 redenen. Wij zijn een informatieve site over bedplassen en niet over broekplassen en wij adviseren alleen die behandelmethoden die uit wetenschappelijk onderzoek effectief gebleken zijn. Voor de alternatieve geneeskunde liggen geen wetenschappelijke bewijzen. Veel succes met uw zoektocht naar een oplossing
Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag