Vraag:
woensdag, 10 september 2003

Geachte lezer(es),

onze zoon van bijna 11 jaar, is in zijn jonge leven maar een enkele keer droog gebleven.
Deze enkele keer was hoofdzakelijk als hij zeer laat naar bed was gegaan.
Hierbuiten hebben wij alles, denken wij, tevergeefs geprobeerd.
De plaswekker, op gezette tijden (2x) wekken, ca. 2 mnd. gebruikt hij nu Minrin.
Op de Minrin reageert hij totaal niet.
Nu krijgt hij 's-avonds geen drinken, gaat kort voor het slapen naar de WC, wij wekken hem om 22:30 uur hij is dan in een zeer diepe slaap (moeilijk wakker te krijgen) en laten hem plassen en daarna gaat zijn alarmwekker om 02:00 uur, hiervan wordt hij wakker, zet de alarmwekker uit, gaat naar het toilet.
Opvallend is dat hij voor 02:00 uur een natte luier heeft
en na 02:00 uur blijft de luier droog.
Op het genoemde tijdstip 02:00 uur wisselt hij de natte luier voor een droog exemplaar.

Heeft u voor ons suggesties waar wij mee aan de slag kunnen om de natte nachten mogelijk te beeindigen ???

Antwoord:
vrijdag, 12 september 2003

Uw zoon heeft een moeilijke wekbaarheid met name in de voor nacht. De meeste urine wordt ook in de voor nacht aangemaakt. Wanneer hij dan vast slaapt voelt hij de blaassignalen niet en is hij met name voor 2.00 uur nat. U kunt het trainingsprogramma daarop afstemmen door hem om 22.30 uur te wekken. Probeert u dan ook te oefenen om de wekbaarheid te verbeteren doordat hij voor het slapen een wachtwoord bedenkt en dit goed in zijn hoofd prent. Wanneer hij wakker wordt van het wachtwoord dan wordt hij ook makkelijker wakker van de signalen van zijn blaas. Het beste is daarom, om voor het slapen gaan, sterk aan het wachtwoord te denken. Het gaat als volgt: hij moet dan voor het slapen gaan denken ď ik word om 22.30 uur gewekt , dan zeg ik ÖÖÖ.(wachtwoord) en dan spring ik uit mijn bed en ga ik plassenĒ. Deze zin herhaalt hij een paar keer voor het slapen gaan. Dit zelfde doet u een uur daarna (23.30) nog eens. De volgende morgen noteert hij het resultaat op een lijst.
Tenslotte de tip om hem bij het naar bed gaan te laten plassen vervolgens nog een 20 minuten voor te lezen of zelf laten lezen en hem dan nog eens te laten plassen. We noemen dat P.L.P. ofwel plassen, lezen, plassen. Op deze manier leert hij twee dingen. Hij leert goed wakker te worden en hij plast de meeste urine in de voornacht uit. Probeert u het eens.Wanneer het niet helpt zou ik toch een plaswekker adviseren. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag