Vraag:
donderdag, 11 september 2003

Mijn dochter van 5 jaar is al ruim 2 jaar overdag zinderlijk. 's nachts totaal nog niet. Dit is haar 2 keer wel gelukt. Elke avond laten wij haar plassen op de w.c. voor dat wij zelf gaan slapen.
Wij prijzen haar iedere keer weer, maar hebben het idee dat zij heel erg moeite heeft met wakker worden om te gaan plassen. (ze vangt het signaal dus niet op). Volgens onze huisarts mogen wij hier pas wat aan doen als zij 6 jaar is.
Ik ben bang dat leeftijd niet zoveel zal uitmaken. Ze slaapt gewoon hel vast. Mijn jongste dochter van 2 is al geregeld droog en dat doet de oudste zeer, want zij is het nog niet. ben ik een te bezorgde ouder en hebben jullie nog tips. Ik kan haar slechts om de 2 uur laten plassen dit moet toch op een gegeven moment zelf lukken.
Groeten van Angelique Werner

Antwoord:
vrijdag, 12 september 2003

Op de leeftijd van 5 jaar begint het bedplassen vaak een probleem te vormen. Kinderen merken dan dat een broertje of zusje al wel droog is en ze willen zelf ook graag droog slapen. U kunt op die leeftijd wel proberen haar te helpen om droog te slapen. In uw vraag vertelt u dat zij vast slaapt en moeite heeft met wakker worden. Ik kon niet uit uw vraag op maken of zij bij het wekken nog wel droog is en of ze dan wel wakker is.
Op deze leeftijd kunt u zich het beste richten op een wektrainingsprogramma. Dit is het minst ingrijpend en voor veel kinderen net een steuntje om droog te worden. Een behandeling met plaswekker wordt meestal vanaf een leeftijd vanaf 7 jaar geadviseerd. Op die leeftijd begrijpen de kinderen beter wat ze moeten doen en zal de wekker ook beter werken. Op een te vroege leeftijd trainingspogingen doen die een grote kans op mislukken hebben geeft veel teleurstelling en frustratie en dit heeft een negatief effect op pogingen later.
Wat kunt u nu doen? Bij de leeftijd van 5-6 jaar is zoals gezegd het wekken of kalendermethode (zie de site) het meest voor de hand liggend. Bij het wekken is het belangrijk dat zij goed wakker is. Het is niet altijd eenvoudig om te leren hoe je beter wakker kunt worden, zeker niet wanneer je 5 jaar bent. U wekt haar daarom niet alleen door haar te roepen maar door ook een geluid af te spreken dat zij moet herkennen bij het wekken. Wanneer zij wakker wordt van een geluid dan wordt zij ook makkelijker wakker van de signalen van haar blaas. Het beste is daarom, om voor het slapen gaan, sterk aan een geluid te denken en te horen. Zij moet proberen dit geluid te onthouden en wanneer zij dit geluid hoort moet ze uit bed om te plassen. Voor het slapen gaan denkt zij ď ik hoor b.v. een fluitje dan spring ik uit mijn bed en ga ik plassenĒ. Zij moet het geluid een paar keer voor het slapen gaan herhalen. Het moet iedere avond een ander geluid zijn. ( fluitje, keukenwekker, bromtol, ratel,radio). Wanneer ze het ís morgens nog weet dan is het al heel knap. Een wekschema hanteren waarbij zij ís avonds 1,5 uur na het slapen gaan gewekt wordt en 1 uur daarna nog eens met de oefeningen om goed wakker te worden is een zinvol trainingsprogramma. Hij moet daarbij ook een kalender of dagboek bij houden om er een wedstrijd van te maken. Wanneer er in 3 weken geen verbetering in zit, kunt u beter stoppen en het op latere leeftijd nog eens proberen. Succes ermee.


Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag