Vraag:
donderdag, 11 september 2003

Hallo,

Mijn zoon is nu 11 jaar en plast nog 1maal in de twee weken in zijn bed.
Wij hebben de plaswekker geprobeerd. De hele familie is echter wakker behalve onze zoon die altijd heel erg diep slaapt.Voor de bekende uitjes gebruiken wij de neusspray minerin wat goed helpt.
Mijn vraag is wat kan ik nu nog doen om het probleem te verhelpen.

Antwoord:
vrijdag, 12 september 2003

De behandeling van kinderen die maar een keer per 2 weken nat zijn is altijd moeilijker dan wanneer ze iedere nacht nat zijn. Om droog te worden moet je je concentreren om minder diep te slapen en de concentratie verlies je sneller wanneer het een paar nachten goed gaat. Het enige wat hij kan doen is voor het slapen gaan oefenen om wakker te worden door inprentingsoefeningen te doen. Hij zou iedere avond zelf een wekker kunnen zetten waar hij wakker van wil worden. Hij heeft dan meer verantwoordelijkheid. Voor het slapen gaan laat hij het geluid van de wekker horen en dan denkt hij bij zichzelf ďwanneer ik dit geluid hoor dan spring ik uit mijn bed en ga ik plassenĒ. Hij moet dit zeer serieus doen en zeer consequent. Hij kan het een paar keer herhalen.
Tenslotte de tip om hem bij het naar bed gaan te gaan plassen vervolgens nog een 30 minuten te lezen dan nog eens te gaan plassen. We noemen dat P.L.P. ofwel plassen, lezen, plassen. Op deze manier leert hij twee dingen. Hij leert goed wakker te worden en hij plast de meeste urine in de voornacht uit. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut


Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag