Vraag:
zondag, 14 september 2003

Mijn dochtertje van 5 was met anderhalf zindelijk en plaste echt nooit in bed.
Nu is ze net 5 en het begon een keertje met in bed plassen maar nu is het wel 5 of 6 keer in de week raak.
Nu is het echt mijn vraag hoe kan het dat ze wel 3 en half jaar s'nacht zindelijk is geweest en dat het nu pas begint.

Antwoord:
donderdag, 18 september 2003

Uw dochtertje is normaal zindelijk geworden en nu plast ze weer in bed. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
1. Ze heeft een blaasontsteking. Even de urine na laten kijken bij de huisarts.
2. Ze heeft obstipatie. Er zit een grote prop ontlasting in het laatste gedeelte van de darm waardoor ze de blaas minder voelt en de blaas minder ruimte heeft. De huisarts kan dit constateren en eventueel behandelen.
3. Ze plast overdag onvoldoende. Ze moet een frequentie hebben van 7 keer per dag. De meeste urine wordt dan in nacht uitgeplast.
4. Ze heeft haar drinkpatroon naar de avond verlegt waardoor ze ís nachts meer urine aanmaakt.
5. Ze is de vaardigheid om droog te slapen kwijt om dat ze moeilijker wekbaar is door de vele schoolindrukken. In dit geval kunt u er helepen met een beperkt trainingprogramma.
Op deze leeftijd kunt u zich het beste richten op een wektrainingsprogramma. Dit is het minst ingrijpend en voor veel kinderen net een steuntje om droog te worden. Een behandeling met plaswekker wordt meestal vanaf een leeftijd vanaf 7 jaar geadviseerd. Op die leeftijd begrijpen de kinderen beter wat ze moeten doen en zal de wekker ook beter werken. Op een te vroege leeftijd trainingspogingen doen die een grote kans op mislukken hebben geeft veel teleurstelling en frustratie en dit heeft een negatief effect op pogingen later.
Wat kunt u nu doen? Bij de leeftijd van 5-6 jaar is zoals gezegd het wekken of kalendermethode (zie de site) het meest voor de hand liggend. Bij het wekken is het belangrijk dat zij goed wakker is. Het is niet altijd eenvoudig om te leren hoe je beter wakker kunt worden, zeker niet wanneer je 5 jaar bent. U wekt haar daarom niet alleen door haar te roepen maar door ook een geluid af te spreken dat zij moet herkennen bij het wekken. Wanneer zij wakker wordt van een geluid dan wordt zij ook makkelijker wakker van de signalen van haar blaas. Het beste is daarom, om voor het slapen gaan, sterk aan een geluid te denken en te horen. Zij moet proberen dit geluid te onthouden en wanneer zij dit geluid hoort moet ze uit bed om te plassen. Voor het slapen gaan denkt zij ď ik hoor b.v. een fluitje dan spring ik uit mijn bed en ga ik plassenĒ. Zij moet het geluid een paar keer voor het slapen gaan herhalen. Het moet iedere avond een ander geluid zijn. ( fluitje, keukenwekker, bromtol, ratel,radio). Wanneer ze het ís morgens nog weet dan is het al heel knap. Een wekschema hanteren waarbij zij ís avonds 1,5 uur na het slapen gaan gewekt wordt en 1 uur daarna nog eens met de oefeningen om goed wakker te worden is een zinvol trainingsprogramma. Hij moet daarbij ook een kalender of dagboek bij houden om er een wedstrijd van te maken. Wanneer er in 3 weken geen verbetering in zit, kunt u beter stoppen en het op latere leeftijd nog eens proberen. Succes ermee.


Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag