Vraag:
zondag, 14 september 2003

Mijn dochter Anne is 7 jaar. Zij plast niet alleen 's nachts, maar ook overdag in haar broek en lijkt in het geheel niet te motiveren. Belonen, o.m. de kalendermethode is tot nu toe ook niet succesvol geweest. Ook op school gebeurt het. Ik weet niet goed welke weg ik in moet slaan, eerst alleen overdag droog of tegelijkertijd ook 's nachts. Zij heeft 's nachts een luier om, ze wil ook niet zonder luier gaan slapen. Door haar broertjes en zus wordt ze 'hard aangepakt', ook dat lijkt haar niet te deren.Op uw web-site lees ik alleen informatie over bedplassen en niet over incontinentie overdag. De ontlasting gaat wel goed. Zij heeft geen blaasontstekeningen (gehad). Kunt u advies geven?

Vriendelijke groet,
Marga K

Antwoord:
donderdag, 18 september 2003

Eigenlijk hoort uw vraag niet op deze site thuis. Uw vraag betreft voornamelijk het broekplassen van uw dochter en wij zijn een Kenniscentrum Bedplassen. Het is wel begrijpelijk dat u de vraag hier stelt omdat erover de combinatie broek plassen en bedplassen inderdaad niet veel is. U kunt nog wel even kijken op de site www.plascentrum.net Het algemene advies is wel om eerst het broek plassen aan te pakken en daarna het bedplassen. Broekplassen heeft vaak hele andere oorzaken dan bedplassen en vraagt ook om een andere oplossing.
Overdag broekplassen kan vele oorzaken hebben. Kort kan ik er het volgende van zeggen:
Grofweg zijn er 3 oorzaken te noemen. Het kan zijn dat de vaardigheid om zindelijk te worden te kort was aangeleerd, waardoor er nog geen automatisme was, en bij drukke schoolactiviteiten is hij de vaardigheid kwijtgeraakt. De school kost haar zo veel energie dat zij de net geleerde vaardigheid laat vallen. Het kan ook zijn dat er iets is aan zijn blaas of urinewegen. Dit merk je aan het aantal plassen die zij doet en aan de urine straal. Het kan ook zijn dat zij geobstipeerd is, d.w.z.dat er veel ontlasting in haar buik zit waardoor zij haar blaas niet goed voelt, dan zal eerst dat probleem opgelost moeten worden. Er kan ook een combinatie van de bovengenoemde oorzaken zijn. Kortom vele mogelijkheden die door een professional beoordeeld moet worden. Wanneer u iets wilt doen aan dit probleem dan kunt u via de huisarts een verwijzing vragen naar een van de volgende ziekenhuizen: in Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen, Utrecht. Maar ook het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Devente, Eindhoven en het Anthoniusziekenhuis in Nieuwegein weten veel van dit probleem af. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag