Vraag:
maandag, 15 september 2003

L.S.,

Aan de hand van het boekje "Bedplassen daar wil je vanaf!" zijn we met onze dochter Eva van 8 1/2 enthousiast aan de gang gegaan met trainen.
Om verschillende redenen, m.n. erg slecht te wekken kind, hebben we gekozen voor de "wekmethode met wachtwoord".
Echter in plaats van één vaste wektijd hebben we gekozen voor 2 vaste wektijden, om half 11 en om 2 uur. Dit omdat de ervaring ons heeft geleerd dat dat de meeste kans op een droog bed geeft. Als Eva om half 11 niet kan plassen, wat geregeld gebeurt, wekken we haar om half 12 nog eens; 2 uur blijft 2 uur.
Het werkt inderdaad; na bijna een maand naderen we de mijlpaal van 14 droge nachten achter elkaar en moeten dus de volgende stap zetten. Dat brengt meteen een probleem met zich mee. Ik kan niet zo goed zelf bedenken wat nu de volgende logische stap zou moeten zijn.
Volgens het boekje moeten we nu de wektijd een half uur vervroegen net zo lang tot we een uur na bedtijd zijn aangeland. (Bedtijd is 20.00, PRP, 20.30)
Zou voor ons een optie zijn om nu terug te schakelen naar één wektijd bijvoorbeeld 1.00 uur of moeten we gewoon beide wektijden een half uur vervroegen?
Ik hoop dat u ons advies kunt geven.
Alvast bedankt voor de moeite.

José van E, moeder van Eva .

P.S. Ik vind het genoemde boekje uitermate knap geschreven en opgezet.
Ik heb zelf tot bijna mijn achttiende in bed geplast en zou gewild hebben dat ik toen én zoiets had kunnen lezen én zoiets had kunnen proberen te doen.
Eva heeft het enthousiast gelezen en het zich helemaal eigen gemaakt. Ze is er erg door gemotiveerd, vooral de ervaringsverhalen deden haar veel.

Antwoord:
donderdag, 18 september 2003

Wij zijn blij dat u zo enthousiast bent over het boekje “Bedplassen, daar wil je vanaf!”. Uw vraag betreft het afbouwen. Zoals u zelf al schrijft staat het afbouwen in het boek vermeld maar niet wanneer u 2 wektijden hebt gehanteerd. Mijn advies is om eerst de laatste wektijd af te bouwen (2.00 uur) door na een droge nacht de tijd met een half uur te vervroegen tot u aangeland bent bij de andere wektijd. Vervolgens bouwt u af zoals in het boek beschreven.
Heel veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag