Vraag:
woensdag, 17 september 2003

Mijn zoon van 11jr (groep 8) plast af en toe nog in bed.
Op 6jarige leeftijd is hij na een plaswekkertraining circa 2jr helemaal droog geweest. (Helaas is het niet mogelijk om nogmaals een plaswekker te krijgen.) Sinds die tijd plast hij af en toe in bed, vooral als hij later naar bed gaat(dwz: nu later dan 20.30). Helaas is dat laat naar bed gaan op deze leeftijd niet altijd te voorkomen (ivm logeerpartijtjes ed). Tot voor kort was het bedplassen geen probleem, niet voor hem en niet voor ons. Hij wil er nu vanaf!
Hij gebruikt Minrin op logeerpartijtjes (1 tablet per nacht) dit helpt meestal afdoende. (Hij plast vervolgens de volgende nachten wel weer in bed, tot hij de slaap ingehaald heeft)
Volgens onze huisarts is het een kwestie van tijd en gaat het vanzelf over en is het bovendien moeilijk incidentele bedplassers te helpen/trainen.

Heeft u misschien suggesties hoe wij onze zoon met dit probleem kunnen helpen?

Antwoord:
donderdag, 18 september 2003

De plaswekker heeft bij uw zoon de eerste keer goed gewerkt. Dan is het zeker aan te raden om deze behandeling te herhalen. De kans op succes is erg groot. Ik begrijp niet waarom een tweede keer niet mogelijk is, zoals u schrijft in uw vraag. Het kan aan uw verzekering liggen dat zij het maar een keer vergoeden. Toch is het de moeite waard om via de huisarts een tweede aanvraag onderbouwd in te dienen. Medicatie is veel duurder op den duur. Wordt het niet vergoed dan kunt u overwegen om de huur van de plaswekker zelf te betalen. Informatie over de plaswekker vindt u uitgebreid op de site. Klik via de homepage eerst op “therapie” en daarna op “niet medicamenteus” en daarna op “plaswekker of plaswekkers”.
Uw zoon is met name nat wanneer hij later naar bed gaat, mogelijk slaapt hij dan dieper. Een keer extra wekken zou kunnen helpen alleen lukt dat vaak niet bij logeerpartijtjes.
Wanneer Minrin goed helpt dan kunt u dat ook eens 3 maanden geven en dan stoppen om te kijken of het lichaam de gewoonte van droog slapen overneemt. U moet dit wel met de huisarts bespreken. Wachten tot het vanzelf overgaat vind ik geen goed advies omdat uit recent onderzoek is gebleken dat kinderen die in bedplassen eerder psychologische problemen krijgen dan kinderen die niet in bedplassen. Hem er eerder van af helpen is daarom ons advies. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag