Vraag:
vrijdag, 19 september 2003

kan minrin (desmopressine) langdurig gebruikt worden door kinderen. ik heb gehoord dat het bloedvat vernauwend werkt en dat het een hormoon is. Mijn zoon reageert heel goed op minrin, 1 pufje voor het slapen gaan en hij is gelijk de hele nacht droog.

Antwoord:
donderdag, 25 september 2003

Desmopressine (Minrin) is een lichaamseigen stof, een hormoon, welke het lichaam zelf aan maakt en die er voor zorgt dat de urine productie ’s nachts minder is dan overdag. Wanneer je te weinig van dit hormoon aanmaakt kan het zijn dat je zoveel urine produceert, dat je blaas het niet redt en je er eigenlijk ’s nachts een keer uit moet. Wanneer je daar niet wakker van wordt, plas je in bed. Dit zelfde is het geval wanneer je blaas aan de kleine kant is en de urineproductie teveel is om door de blaas vast te houden. Dit alles in combinatie met moeilijke wekbaarheid. Minrin vermindert de urineproductie en zorgt er dan voor dat je droog kan slapen.
Uit onderzoek is gebleken dat langdurig gebruik van Minrin geen kwaad kan. Wanneer Minrin zo goed helpt als bij uw zoon kunt u het 3 maanden geven en dan weer proberen te stoppen. Het kan zijn dat het lichaam de vaardigheid om droog te slapen over heeft genomen en uw zoon droog blijft. Bij andere kinderen komt de klacht onverminderd terug. Dan is het beter voor kinderen om zelf te leren wakker te worden van de signalen van de blaas. Hij moet wel speciaal oefenen om zijn wekbaarheid te verhogen, want dat is meestal het probleem. Hij zal voor het slapen gaan zichzelf moeten inprenten dat hij wakker wil worden van de wekker of bijvoorbeeld van iemand die hem wakker maakt middels een wachtwoord. Misschien heeft hij uiteindelijk begeleiding erbij nodig. Bij wie u dat kan vinden is erg afhankelijk van waar u woont. Ik geef u enkele voorbeelden: Twenteborgziekenhuis in Almelo, Diaconessenziekenhuis in Meppel, Ziekenhuis in Dordrecht. Ziekenhuis in Deventer, ziekenhuis in Arnhem en velen GGD’s in het land. Ook zijn er enkele particulieren adviesbureaus welke u vindt op de links van onze site. Ook in het boek “Bedplassen daar wil je van af!” staan instructies voor verschillende trainingsprogramma’s met extra oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren. In de laatste 2 hoofdstukken worden trainingen voor hardnekkige bedplassers behandeld. Informatie over het boek vindt u op de pagina “meer lezen?” Heel veel succes.
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag