Vraag:
zondag, 21 september 2003

Geachte

Ik ben een meisje van 26 jaar. Plas al gans m'n leven in bed. 'k Heb al vanalles geprobeerd. Sinds een drie tal jaren neem ik nu Minirin. Dit helpt fantasties. Elke avond neem ik de kleinste dosering ( ččn puf). Vanaf dat ik die ene puf niet neem , kom ik 's morgens nat wakker. Dit is zo al zeker twee jaar bezig. Wat moet ik doen? Gans m'n leven Minirin nemen? Dit kan toch niet?

Antwoord:
donderdag, 25 september 2003

Desmopressine (Minrin) is een lichaamseigen stof, een hormoon, welke het lichaam zelf aan maakt en die er voor zorgt dat de urine productie ’s nachts minder is dan overdag. Wanneer je te weinig van dit hormoon aanmaakt kan het zijn dat je zoveel urine produceert, dat je blaas het niet redt en je er eigenlijk ’s nachts een keer uit moet. Wanneer je daar niet wakker van wordt, plas je in bed. Dit zelfde is het geval wanneer je blaas aan de kleine kant is en de urineproductie teveel is om door de blaas vast te houden. Dit alles in combinatie met moeilijke wekbaarheid. Minrin verminder de urineproductie en zorgt er dan voor dat je droog kan slapen.
Uit onderzoek is gebleken dat langdurig gebruik van Minrin geen kwaad kan. Bij sommige stopt het bedplassen na enige tijd gebruik van Minrin bij andere komt de klacht onverminderd terug. Gebleken is wel dat kinderen en jongeren uiteindelijk niet afhankelijk willen zijn van de Minrin.Dat betekent dat je moet trainen om zelf wakker te worden van een volle blaas. Dat is geen gemakkelijke opgave maar het kan wel. Misschien heb je uiteindelijk begeleiding erbij nodig. In Belgie weet ik geen adres voor volwassenen. In Antwerpen zit een groep specialisten die je mogelijk verder kunnen helpen. Informatie vind je op de site www.plascentrum.net. Ook zijn er enkele particulieren adviesbureaus welke u vindt op de links van onze site. Ook in het boek “Bedplassen daar wil je van af!” staan instructies voor verschillende trainingsprogramma’s met extra oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren. In de laatste 2 hoofdstukken worden trainingen voor hardnekkige bedplassers behandeld. Informatie over het boek vindt u op de pagina “meer lezen?” Heel veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag