Vraag:
dinsdag, 23 september 2003

Hallo ik had een vraag mijn zoontje van 11 jaar plast nog wel eens in bed maar alleen als er dingen gebeurt zijn of die nog gaan gebeuren zowel bij leuke dingen als minder leuke dingen wat kan ik hier aan doen om hem toch droog tehouden

Antwoord:
donderdag, 25 september 2003

Wanneer uw zoon alleen nat is bij bepaalde spannende gebeurtenissen dan zou u op die momenten extra oefeningen kunnen doen. Laat hem voor het slapen plassen, daarna een half uur lezen of muziek luisteren op bed en daarna gaat hij weer plassen. We noemen dat PRP (plassen, rusten, plassen) Dan kunt u overwegen om hem dan een keer wakker te maken om zodoende alerter te leren slapen en de wekbaarheid te verbeteren. Hij moet daar voor het slapen gaan wel mee bezig zijn. Op die manier wordt de oefening belangrijker dan de spannende gebeurtenis. We noemen ze inprentingsoefeningen. Hij wordt daarbij een keer gewekt door u of een wekker en om zeker te weten dat hij goed wakker is, spreekt hij een wachtwoord af, dat hij moet zeggen of opschrijven bij het wekken. Hij kan deze oefening doen wanneer u verwacht dat er spannende gebeurtenissen zijn. Met deze oefeningen beÔnvloed hij zijn slapen. Een voorbeeld: Een brandweerman die dienst doet in de kazerne zal misschien wel gaan slapen, maar met het idee, dat hij onmiddellijk wakker moet zijn, wanneer hij een bel hoort. Dit betekent namelijk dat er ergens brand is. Deze brandweerman heeft dat heel goed in zijn hoofd zitten en ď gaat erop slapenĒ. Hij wordt echt wakker en slaapt niet door het alarm. Een ander voorbeeld is wanneer je extreem vroeg op moet om naar Schiphol te gaan. Men slaapt dan anders dan wanneer je op zondag uit kan slapen. Het betekent dat je de wekbaarheid kan beÔnvloeden. Wanneer je wakker wilt leren worden van een volle blaas kun je daar dus ook oefeningen voor doen.
Om bij wekken beter wakker te zijn, moet je zoals gezegd oefenen met een wachtwoord. Het gaat als volgt: Er wordt een woord afgesproken voor het slapen gaan, dit woord moet worden ingeprent in de trant; ďals ik gewekt word moet ik onmiddellijk mijn wachtwoord zeggenĒ. Het moet natuurlijk iedere avond een ander woord zijn. Sommige kinderen voelen niet aan hoe intensief zij dat moeten doen. Zij hebben hulp nodig om voor het slapen een kwartier te oefenen door te herhalen wat ze moeten doen wanneer ze gewekt worden. Probeert u dit eens en kijkt u of het helpt. Het is overigens wel bekend dat kinderen die hel wisselend nat zijn moeilijker te trainen zijn dan kinderen die iedere nacht nat zijn. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag