Vraag:
vrijdag, 26 september 2003

Ik ben Eefke, een meisje van 17 jaar. Ik heb ook last van bedplassen. Het hoort inmiddels bij me. Ik heb er niet elke nacht last van, maar alleen als ik niet lekker in mijn vel zit en dus stress heb. We hebben van alles al geprobeerd om het over te laten gaan. Wekken in de nacht, plaswekker, minrin. Het lijkt dan een tijdje te helpen, maar steeds als we er dan mee stoppen en het lijkt goed te gaan krijg ik weer stress en plas ik weer in mijn bed. Ik gebruik nu elke avond voor het slapen gaan minrin, dat gaat goed. Maar moet ik dit echt mijn hele leven blijven gebruiken om droog te blijven? hoe los ik dit op. Groetjes Eefke

Antwoord:
donderdag, 2 oktober 2003

Wanneer je 17 jaar bent en je hebt alles al geprobeerd om droog te worden dan hebben algemene adviezen geen zin. Er zal specifiek gekeken moeten worden wat de reden is dat het niet lukt met de gangbare methoden. Het trainingsprogramma moet daarop worden afgestemd. Het kan zijn dat er medicatie moet worden toegevoegd aan de training om de blaascapaciteit te vergroten of om de urineproductie te verminderen. Belangrijk is dat met verstand van zaken wordt gekeken wat het beste is. De medewerkers van het gespecialiseerd incontinentiecentrum te Meppel hebben veel ervaring met jong volwassenen die nog in bed plassen. Dit incontinentiecentrum zit in het Diaconessenziekenhuis in Meppel telnr: : 0522 233850. Voor jongeren worden bedplas kampen georganiseerd, waarbij zij gedurende 5 dagen intensief begeleid worden door professionals en in groepsverband getraind. Tevens wordt het plaspatroon overdag meegenomen in het verhaal.
Wanneer je dat niet wilt en je reageert goed op Minrin dan kun je overwegen om dit langere periode te gebruiken en iedere 3 maanden een week te stoppen en te kijken of het patroon is veranderd. Op zich kan het geen kwaad de Minrin langere periode van enkele jaren te gebruiken. Sommige willen daar echter niet afhankelijk van zijn en gaan toch trainen om het bedplassen onder controle te krijgen. Wat je ook kiest heel veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag