Vraag:
dinsdag, 30 september 2003

Hallo,

mijn dochter is ruim vijf jaar, en in de tussen tijd had ze 2 keer een droge luier. Wij hebben haar een aantal keren voordat wij zelf naar bed gingen laten plassen maar dit hielp niet, haar luier was gewoon nat..
eigenlijk heb ik het gevoel dat het 'gewoon' komt dat ze droog wordt, net zoals dat met overdag ging ze kreeg het besef dat ze moest plassen en ze deed het op de wc. Heb ik het goed of moet ik actie ondernemen, heel graag jullie advies hierover.alvast bedankt.

groeten Hélène G

Antwoord:
donderdag, 2 oktober 2003

Gemiddeld zijn kinderen op een leeftijd van 3,5-4 jaar ’s nachts droog. Sommigen kinderen zijn iets later droog dan anderen. Nog 18% van de 5 jarige jongens plassen nog in bed en nog 5 % van de 10 jarige kinderen. Een op de 7 kinderen wordt vanzelf droog ook al doe je niets. Sommigen kinderen worden spontaan droog anderen moeten echt trainen. Uw gevoel dat het vanzelf goed komt kan op waarheid berusten.
Vanaf 6 jaar is het zinvol om een trainingspoging te wagen,vooral wanneer het kind last heeft van het probleem. Er is veel gewonnen wanneer kinderen er eerder van af zijn, dit voorkomt psychologische problemen. Misschien lijkt het erop dat het kind niet zo ‘n interesse in het droog worden heeft, maar dit kan ook schijn zijn. Soms vinden kinderen het in hun hart heel erg dat ze nat zijn, maar weten ze niet hoe ze het moeten oplossen. Zij nemen een ontwijkhouding aan en ze doen alsof het hen niet interesseert. Dit is overigens een normaal overlevingsmechanisme. Wanneer je er met ze over praat en samen naar een oplossing zoekt merk je pas dat ze er wel graag van af willen. Op de leeftijd van 6 jaar kan men dan het beste beginnen met een keer wekken ’s avonds. Alle informatie vindt men op de site. Heel veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag