Vraag:
woensdag, 1 oktober 2003

ik ben 12 jaar en plas nog in mijn bed.
nou wordt mijn moeder gek van al die was.
en ik wordt gek omdat ik iedere morgen wakker wordt in een nat bed.
wat kan ik doen om in ieder geval te zorgen dat ik droog
blijf en mijn moeder er niet gek van wordt (voorlopig)
en wat voorderest????????????

groetjes william

zou u zo snel mogenlijk willen antwoorden???? b.v.d.

Antwoord:
donderdag, 2 oktober 2003

Wanneer je 12 jaar bent en je plast nog in bed kun je het beste gaan trainen met een plaswekker om droog te worden. In je vraag zeg je niet wat je al gedaan hebt om van het bedplassen af te komen.Luiers zijn goed om een periode te gebruiken zodat je geen nat bed hebt, maar is natuurlijk niet echt een oplossing. Kijk eerst maar eens naar het onderstaand lijstje. Dit geeft een eerste indruk over een normaal of verkeerd plaspatroon:
· Er moet een gewoonte zijn om 1,5 liter per dag of meer te drinken
· 6 keer per dag te plassen
· De plas moet vanzelf komen en het is niet nodig om mee te persen.
· De straal moet ononderbroken verlopen en naar beneden gericht.
· Bij aandrang moet de plas nog even uitgesteld kunnen worden.
· De ontlasting moet bijna dagelijks komen met normale hoeveelheden en is niet hard.
· De aanmaak van de hoeveelheid urine kan ook van belang zijn. Hoeveel wordt er ‘s nachts geplast (luier wegen ’s morgens en het gewicht van de droge luier eraf trekken.)
· Wat is de blaascapaciteit overdag. Hoeveel wordt na maximaal ophouden van de plas, geplast? Wanneer dat , < 200cc is dan wordt het moeilijk om de nacht droog te overbruggen.

Deze vragenlijst staan uitgebreider op de site, onder het hoofdstuk “bedplassen-anamnese”. Bij afwijkende factoren, is het mogelijk dit eerst zelf bij te stellen of het met de huisarts te bespreken. Wanneer alle bovengenoemde factoren normaal zijn dan is het mogelijk een van de trainingen te gaan doen, zoals op de site beschreven onder het hoofdstuk “therapie-(niet) medicamenteus” en dan klikken op “plaswekker”.
Wanneer je sneller resultaat wilt, kun je via de huisarts proberen of de medicatie Desmopressine (Minrin) iets voor jou is. Je krijgt dan neusspray of tabletjes die er voor zorgen dat je ’s nachts minder urine aanmaakt, waardoor je kans hebt dat je droog blijft.
Ook in het boek “Bedplassen daar wil je van af!” staan instructies voor verschillende trainingsprogramma’s met extra oefeningen om de wekbaarheid te verbeteren. Informatie over het boek vind je op de pagina “meer lezen?” Heel veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag