Vraag:
woensdag, 1 oktober 2003

Wij hebben twee weken lang geprobeerd onze zoon van vijf te trainen volgens de wachtwoordmethode. Tevergeefs, want anderhalf uur na het naar bed gaan is hij niet of alleen met de grootst mogelijke moeite wakker te krijgen. Het wachtwoord weet hij al helemaal niet te reproduceren, terwijl hij het de volgende ochtend moeiteloos weet te noemen.
Is het zinvol hiermee door te gaan of kunnen we beter een tijdje wachten?
Hij draagt 's nachts luierbroekjes. Maakt dit voor hem (te) gemakkelijk om 's nachts in de luier te plassen? We hebben overigens ook geprobeerd hem met een onderbroek te laten slapen. Soms ging dat goed, maar vaak ook niet. Hij werd zelfs niet wakker als zijn bed nat was.

Alvast hartelijk dank voor uw hulp

Simone

Antwoord:
donderdag, 2 oktober 2003

Waarschijnlijk is de wachtwoord methode voor uw zoontje nog te meoilijk. De wachtwoord methode werkt alleen wanneer hij voor het slapen in staat is dit goed in te prenten. Op deze leeftijd gaat het vaak beter met het onthouden van een geluid. U spreekt met hem een geluid af voor hij gaat slapen. Uw kind denkt “ wanneer ik dit geluid…………hoor moet ik wakker worden” . Voorbeelden van geluiden zijn:
· Ratel
· Muziekdoosje
· Politieauto
· Fluit
· Een muziekinstrument
· De radio
· Een favoriet cassette bandje
Het is de bedoeling dat er iedere avond een ander geluid gekozen wordt. Door het inprenten en wakker worden van het geluid wordt er anders geslapen, waardoor er ook kans is dat hij makkelijker wakker wordt van de signalen van de blaas. Bovendien wordt er bewuster een plas op de wc gedaan zodat er een bewust wordingproces plaatsvindt, dat de volle blaas op de wc moet worden uitgeplast en niet in bed. Wanneer dit onvoldoende succes heeft dan zou ik stoppen wachten tot hij wat ouder is. In hoeverre een luier van invloed op het langer bedplassen weten we niet. TNO in Leiden doet momenteel onderzoek naar deze vraag. Niemand weet nu of het wel of niet het zindelijkheidsproces verstoord. Wat uw zoontje het prettigs vind lijkt mij momenteel gelden.
Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut


Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag