Vraag:
vrijdag, 3 oktober 2003

Onze zoon van 6 jaar, wordt december 7, is al geruime tijd overdag droog. 's-Nachts is zeer wisselend. Er zijn periode van enkele dagen dat hij droog is en wij net gaan denken om hem 's-nachts een onderbroek aan te doen. Dan gaat het weer mis. Iedere avond laten we hem plassen na ong. 2 uur na het naar bed gaan. Nu valt het ons de laatste tijd op, dat hij in zijn luier plast als hij weer "iets onder de leden heeft". Het blijkt namelijk dat enkele dagen nadat het mis gaat hij weer een oorontsteking heeft. Dit komt zeer regelmatig voor, daarvoor is hij al bij de oorarts onder behandeling. Hij heeft buisjes.
Zijn er relaties met zijn oorontsteking? Hoe moeten wij hiermee verder? Zijn zus van 4 jaar is al geruime tijd droog en dit is voor hem dan ook zeer pijnlijk. Kunnen jullie ons hierin adviseren?

Bij voorbaat dank.

Antwoord:
donderdag, 9 oktober 2003

Er is geen aantoonbaar bewijs van de relatie oorontsteking en bedplassen. Het is wel te verklaren. Uw zoontje moet duidelijk veel moeite doen om droog te blijven. Het kan zijn dat hij een kleine blaas heeft of veel urine aanmaakt ís nachts en bovendien kan het zijn dat hij moeilijk wekbaar is. Wanneer hij zijn best doet slaapt hij zodanig alert dat hij droog kan zijn. Bij ziekte of Ďniet wel bevindení lukt hem dat niet en laat hij de moeilijkste vaardigheid Ďdroog slapení vallen. Hij is op de goede weg. U kunt proberen hem in een goed periode droog te krijgen door hem zonder luier te laten slapen en eventueel een keer extra te wekken, bijvoorbeeld 1,5 uur na het slapen gaan en 1 uur later nog eens. U kunt ook een plaswekker proberen. Waarschijnlijk heeft hij een klein zetje nodig om door te hebben hoe hij droog moet slapen. Wanneer hij veel ziek is zou ik er niet teveel druk op uit oefenen. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag