Vraag:
zaterdag, 4 oktober 2003

Beste KBC,

Ik ben een jongen van 15 jaar, en ik ben dyslectisch (niet heel erg maar een beetje). Heel soms plas ik ook in bed, niet veel maar toch wel zo'n hoeveelheid dat mijn onderbroek flink nat is.
Nou las ik laatst op een site dat er een verband is tussen dyslectisch zijn en bedplassen, nou had ik de vraag: is dit waar?

Alvast bedankt voor uw antwoord.
Denny

Antwoord:
donderdag, 9 oktober 2003

Er is niet wetenschappelijk aangetoond dat er een verband bestaat tussen bedplassen en dyslectie. Bedplassen komt voor bij allerlei kinderen dus ook bij kinderen die dyslectie hebben. Het is niet zo dat je doordat je dyslectie hebt, daarom ook in bed plast. Jij plast meestal niet je hele bed nat en dat betekent dat je net niet op tijd wakker wordt. Je begint met plassen en stopt dan omdat je misschien onbewust voelt dat je moet ophouden. Het zou ook kunnen dat jouw blaas als het ware Ďoverlooptí omdat je overdag niet genoeg plast of onvoldoende uitplast. Kijk even naar de volgende punten en beoordeel of je die allemaal goed doet, omdat dit van invloed kan zijn op het bedplassen.
∑ Plas overdag 6-7 keer per dag.
∑ Drink 1,5 liter en begin daarmee ís morgens en drink niet teveel na 16.00 uur
∑ De plasstraal is krachtig en in een boog. Wanneer de plasstraal in stukjes en beetjes komt of heel slap is ga dan naar de huisarts.
∑ Zorg dat je iedere dag poept
∑ Drink ís avonds geen koolzuurhoudende dranken of koffie of thee.
∑ Zorg dat je voor het slapen gaan gaat plassen. Ga eventueel even lezen of naar muziek luisteren en ga dan nog een keer plassen.

Veel succes

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag