Vraag:
woensdag, 8 oktober 2003

ik ben een jonge vrouw van 30 en heb nog nooit in mijn bed geplast. nu in de laatste 2 weken opeens 2 maal, ik had toen beide keren veel gedronken maar dat gebeurd wel vaker en dan wordt ik wel wakker om te plassen.

Hoe kan dit en hoe kom ik hier vanaf?

Antwoord:
donderdag, 9 oktober 2003

Het is zo niet met zekerheid te zeggen wat precies de reden is dat je ineens ís nachts nat bent na veel drinken. Allereerst zou ik willen adviseren om je urine bij de huisarts na te laten kijken op infectie. Wanneer de urine schoon is en geen infectie bevat, kijk dan eens naar de volgende punten of je daar nog iets in kunt verbeteren:
∑ Plas overdag 6-7 keer per dag.
∑ Drink niet alles na 16.00 uur maar verspreid het over de dag.
∑ De plasstraal is krachtig en in een boog. Wanneer de plasstraal in stukjes en beetjes komt of heel slap is ga dan naar de huisarts.
∑ Zorg dat je iedere dag poept
∑ Drink ís avonds geen koolzuurhoudende dranken of koffie of thee.
∑ Zorg dat je voor het slapen gaan gaat plassen. Ga eventueel even lezen of naar muziek luisteren en ga dan nog een keer plassen.

Wanneer je een avond veel gedronken hebt vooral alcohol dan kan het zijn dat er meer urine aangemaakt wordt, dan je blaas qua volume kan hebben. Je moet dan een keer wakker worden om te gaan plassen. Voor sommige is dat moeilijk met name wanneer je laat naar bed gaat en alcohol hebt gedronken. Probeer, op de avond dat je meer gedronken hebt dan anders, een keer extra een wekker te zetten. Het beste is 1,5-2uur na het slapen gaan omdat dan nog de meeste urine wordt aangemaakt. Dan moet je natuurlijk wel je bed uit om te gaan plassen. Ik hoop dat je er hiermee uitkomt. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag