Vraag:
donderdag, 9 oktober 2003

Ik heb een probleem met mijn dochter(14). Ze plast eigenlijk niet vaak in bed (eens in de zoveel maanden komt het voor).
Nu had ik laatst de indruk, dat ze met een natte broek in bed lag, maar haar pyama was niet nat geweest. Wel ontdekte ik in haar kast een zak met drie natte luiers (van die pullups). De volgende ochtend merkte ik dat ze weer een natte luier onder haar pyama aan had, maar ik heb gedaan of ik van niets wist. Nu vermoed ik, dat ze die luierbroekjes van het oppassen heeft meegenomen. Maar ik durf haar niet zelf te vragen, waarom? Ik heb voorheen altijd gemerkt wanneer ze nat was, maar nu ineens lijkt het erger te zijn en verbergt ze het.
Wat kan ik het beste doen? Ik heb in ieder geval een nieuw pak DryNites gehaald.

Mevr. T

Antwoord:
vrijdag, 10 oktober 2003

Waarschijnlijk schaamt uw dochter zich erg voor het bedplassen. Om een nat bed te voorkomen heeft ze waarschijnlijk eens een keer luiers geprobeerd. Ze heeft het een keer stiekem gedaan en daarom is het voor haar nu heel moeilijk om er mee voor de dag te komen. U kunt het beste met haar praten en vertellen dat u heeft gemerkt dat ze ergens erg mee zit. Zonder te beschuldigen kunt u haar uitleggen dat u haar wilt helpen. Luiers kunnen tijdelijk een nat bed voorkomen maar is natuurlijk geen oplossing. Beter is om samen proberen te achterhalen waarom ze nu vaker nat is. Drinkt ze bijvoorbeeld veel na 16.00 uur of plast ze overdag onvoldoende. Heeft ze misschien een blaasontsteking of veel ontlasting in de darmen. Misschien slaapt ze wel extra vast omdat ze moe is en daardoor wordt ze niet wakker van en volle blaas. Probeer samen aan de hand van deze suggesties te kijken of u eruit komt. Afhankelijk van deze vragen moet er een antwoord gevonden worden. Veel succes met het gesprek.

met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag