Vraag:
vrijdag, 10 oktober 2003

Onze zoon van bijna 6 jaar plast nog iedere nacht in bed. Wij proberen nu de inprentingsmethode om hem zindelijk te krijgen.
Hoe lang kan het duren voor wij resultaat mogen verwachten?
We zijn nu 3 weken bezig maar het werkt bij hem niet echt. We krijgen hem maar heel moeilijk wakker en vervolgens weet hij het wachtwoord niet. De volgende ochtend weet hij vaak ook niet dat hij wel op de wc geplast heeft. Dus is hij volgens mij niet goed wakker.
Hoe kunnen we dit het beste aanpakken?

Antwoord:
vrijdag, 10 oktober 2003

Sommige kinderen voelen niet aan hoe intensief zij een wachtwoord moeten inprenten voor het slapen gaan. Zij hebben hulp nodig door voor het slapen een kwartier te oefenen waarbij zij steeds herhalen wat ze moeten doen wanneer ze gewekt worden.
Het is ook mogelijk om een geluid af te spreken welke voor het slapen gaan een paar keer gehoord wordt en het kind denkt ď wanneer ik dit hoor moet ik wakker wordenĒ . Voorbeelden van geluiden zijn:
∑ Ratel
∑ Muziekdoosje
∑ Politieauto
∑ Fluit
∑ Een muziekinstrument
∑ De radio
∑ Een favoriet cassette bandje
Het is de bedoeling dat er iedere avond een ander geluid gekozen wordt. Door het inprenten en wakker worden van het wekken of van het geluid wordt er anders geslapen waardoor er ook kans is dat men makkelijker wakker wordt van de signalen van de blaas. Bovendien wordt er bewuster een plas op de wc gedaan zodat er een bewust wordingproces plaatsvindt, dat de volle blaas op de wc moet worden uitgeplast en niet in bed. Wanneer dit onvoldoende succes heeft dan kan het zijn dat dit te moeilijk voor het kind is en is het beter te wachten tot hij weer iets ouder is. U kunt het dan nog eens proberen of u kunt overstappen naar de plaswekker. Veel succes

met vriendelijke groet

Marianne Vijverebrg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag